Goede Week en Pasen 2021 in de RK Parochie De Goede Herder, Emmen-EricaVerlenging van de avondklok noodzaakt tot wijziging van h

EMMEN - Anders dan gemeld gaat de Eucharistie woensdag 31 maart om 19.00 uur wél door in de H. Gerardus Majellakerk te Barger-Oosterveld. Reden: de wijding van de heilige Oliën door de bisschop, de zogeheten Chrismamis, is door de avondklok in de ochtend van Witte Donderdag.De Stille Aanbidding Witte Donderdag 1 april in de H. Pauluskerk te Emmen eindigt om 21.30 uur (en niet om 24.00 uur) zodat men voor de avondklok thuis kan zijn. U kunt tot 21.30 uur komen en gaan wanneer u wilt. Er is geen liturgie: u kunt in stilte bij de Heer waken en bidden. Voor deze Stille Aanbidding hoeft u zich niet vooraf aan te melden. De Paaswake van zaterdag 3 april om 22.30 uur in de H. Pauluskerk te Emmen vervalt. Deze zou anders tijdens de avondklok zijn.

Vanaf Palmpasen zaterdag 27 maart tot en met Tweede Paasdag 5 april is het liturgisch rooster van de parochie:

Datum

OLV Onbevlekt

Ontvangen

H. Franciscus

van Assisi

H. Gerardus Majella

H. Paulus

Liturgische kalender

Za. 27 mrt. 19.00

Zo 28 mrt. 09.30

Zo. 28 mrt. 11.00

PS/Euch

PS/Euch

JL/Wo.Co

PS/Euch

Palmpasen

Palmpasen

Palmpasen

Ma. 29 mrt. 19.00

PS/Euch

Maandag in de Goede Week

Di. 30 mrt. 09.30

PS/Euch

Dinsdag in de Goede Week

Wo. 31 mrt. 19.00

PS/Euch

Woensdag in de Goede Week

Do. 1 apr. 15.00

Do. 1 apr. 19.00

Do. 1 apr. 20.00

PS/JL/Euch

PS/JL/Euch

PS*

Witte Donderdag

Witte Donderdag

Witte Donderdag, Stille Aanbidding tot 21.30 uur

Vr. 2 apr. 15.00

Vr. 2 apr. 19.00

PS

P

JL

P

PS/JL

Goede Vrijdag, Kruisweg

Goede Vrijdag, Lijdensverhaal en Kruishulde

Za. 3 apr. 20.00

PS/JL/Euch

Paaswake

Zo. 4 apr. 09.30

Zo. 4 apr. 11.00

PS/Euch

JL/Wo.Co

PS/Euch

JL/Wo.Co

Hoogfeest van Pasen

Hoogfeest van Pasen

Ma. 5 apr. 09.30

PS/JL/Euch.

Tweede Paasdag

PS/Euch = pastoor Stiekema/Eucharistie, PS/JL/Euch.= pastoor Stiekema/pastor Lange/Eucharistie, JL/Wo.Co = pastor Lange/Woord- en Communieviering, * = stille aanbidding

OLV Onbevlekt Ontvangen, Kerkweg 124, 7887 BJ Erica H. Gerardus Majella, Splitting 142, 7826 CT Emmen (Barger-Oosterveld)

H. Franciscus van Assisi, De Schanswal 2, 7823 TJ Emmen (Emmerschans) H. Paulus, Meerstraat 2, 7815 XG Emmen (Emmen-centrum)

Voor de vieringen van 27 en 28 maart en 1 tot en met 5 april moet u zich vooraf aanmelden bij het secretariaat van de betreffende kerklocatie. Het coronaprotocol van de Rooms Katholieke Kerk staat maximaal 30 kerkgangers toe (excl. voorgangers, koster, organist, het beperkt aantal zangers/zangeressen en de plaatsaanwijzer. Voor de Eucharistie op maandagavond, dinsdagochtend, woensdagavond en op Witte Donderdag de Stille Aanbidding van 20.00 uur tot 21.30 uur hoeft u zich niet vooraf aan te melden.

Voor al deze locaties geldt: u bent welkom, wel graag met mondkapje. Wie verkouden is of zich niet lekker voelt: kom vooral niet!Houdt altijd 1,5 meter fysieke afstand van kerkbezoekers die niet tot uw huishouding behoren. Ook buiten op het kerkplein. Dat blijft misschien onwennig maar is tijdens een pandemie liefdevol en zorgzaam gedrag.

Dankzij het team van cameramannen en -vrouwen worden de vieringen van Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paaswake, Eerste en Tweede Paasdag gefilmd. Alle locaties komen in beeld. De vieringen zijn na afloop te zien op YouTube en Facebook via de link: https://www.youtube.com/user/mrunknown62 of https://www.facebook.com/pastoor.stiekema.7.

Daarnaast zijn jaar in, jaar uit alle vieringen in de H. Gerardus Majellakerk te Barger-Oosterveld met geluid (dus zonder beeld) voor alle belangstellenden te volgen op het internet via de link https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/11010.

Tijd voor Pasen

Bij de planning van de paasplechtigheden speelde de avondklok ons parten: blijft de klok van kracht of vervalt hij? Inmiddels is duidelijk dat de avondklok blijft, al gaat hij tijdens het Paastriduum pas om 22.00 uur in. Mede door de avondklok is het vieringenrooster aangepast.

Data en tijd spelen sowieso een rol met Pasen. Op 20/21 maart was op het noordelijk halfrond de dag even lang als de nacht. De lente is begonnen! De uren met daglicht worden meer, de nachtelijke uren minder. Als het daarna ook nog volle maan is geweest, is het op de eerstvolgende zondag Pasen. In tegenstelling tot Kerst wordt Pasen altijd op zondag gevierd. Na de zevende dag, de zaterdag, de sabbat, komt de eerste dag: de dag van de Verrijzenis en nieuw leven. Een groot deel van de kerkelijke kalender wordt bepaald door het grote paasfeest. Kortom: tijd en planeet spelen met Pasen mee. Pasen is het scharnierpunt bij uitstek. In Christus is de nieuwe Schepping begonnen. Een nieuwe tijd is aangebroken!

Website Vier Pasen voor beleving Veertigdagentijd en Pasen

Pasen 2021 valt op 4 en 5 april a.s. Helaas gelden ook dan de beperkende maatregelen in verband met de coronapandemie. De Nederlandse bisschoppen roepen op Pasen thuis mee te vieren als het in de kerk niet kan. Meevieren kan via de speciale website www.vierpasen.nl die sinds 17 februari – Aswoensdag – online staat. De site biedt links en downloads om de Veertigdagentijd én Pasen thuis te beleven en te vieren. In de week voor Pasen worden videoclips getoond waarin de bisschoppen persoonlijk uitleg geven over thema’s van de Goede week en Pasen.

Jezus leeft, Hij is waarlijk opgestaan, dat is de boodschap van Pasen. Dit willen we vieren en daar leven we veertig dagen lang naar toe’: zo opent de site www.vierpasen.nl.

Bezoekers in heel Nederland kunnen hier een parochie in de buurt zoeken om op de parochiewebsite te checken of er plek is in een van de lokale vieringen. Zijn de beschikbare plaatsen gereserveerd dan bieden parochies vaak de mogelijkheid om thuis via een livestream op internet mee te doen. Is dat niet mogelijk dan is er, zoals gebruikelijk, op zondagochtend een eucharistieviering op televisie via de omroep KRO-NCRV op de zender NPO 2.

Op de website www.vierpasen.nl staan handige links en downloads. Bijvoorbeeld naar de Vastenactie ( www.vastenactie.nl ) om in de veertig dagen voorbereidingstijd op Pasen ook voor anderen iets te betekenen. De Veertigdagentijd is bij traditie de tijd voor vasten, bidden en geven: in de voorbereiding op de lijdenstijd en Pasen. Ook wordt een link geboden naar liturgieboekjes voor het meevieren thuis op alle zondagen in de Veertigdagen- en Paastijd.

Videoclips bisschoppen in de Goede Week

In de week voor Pasen publiceert de website acht korte filmopnamen waarin de bisschoppen persoonlijk uitleg geven over de christelijke geloofsthema’s van de Goede Week en Pasen. Op de website Vier Pasen staat ook de boodschap van paus Franciscus voor de Veertigdagentijd. Van harte uitgenodigd een bezoek te brengen aan www.vierpasen.nl.Doe mee en Vier Pasen!

Kinderpagina Vier Pasen

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda