Leger des Heils muziek weekend in Emmen en Hoogeveen

EMMEN - In het weekend van 4 en 5 maart komen muzikanten uit de provincies Drenthe en Groningen bij elkaar voor een gezamenlijk muziekweekend. Op zaterdag 4 maart in Emmen en op zondag 5 maart in Emmen en Hoogeveen. Brassband muziek is altijd flink ingebed geweest binnen het Leger des Heils.


Toen eind 19e eeuw het Leger des Heils ontstond, werden de meeste evangelisatiediensten in de buitenlucht gehouden. Er werd veel gezongen, gepredikt en getuigenissen gegeven. Doordat soms de diensten op de markten en straten werden verstoord, werd het gebruik van een brassband bijna uit noodzaak geboren. Zo ontstond in 1878 de eerste brassband van het Leger des Heils in Londen. Door dit zingen en prediken kwamen er veel mensen tot geloof. Tot grote ergernis van de lokale kroegbazen, die hun klanten zagen verdwijnen, want na hun bekering werd de drank afgezworen.

Ook in Nederland groeide het Leger des Heils explosief en ook hier had men de behoefte aan goede begeleiding van de liederen in de samenkomsten en ontstonden er brassbands met cornetten, althoorns, tuba’s, euphoniums, trombones en bassen. Een voordeel van koperinstrumenten was, dat de instrumenten weersbestendig waren, men speelde immers vaak in de openlucht. Het Leger des Heils nam ook een grote vlucht in andere delen van de wereld en zo ontstonden er overal ter wereld brassbands. Het gevolg was dat er ook veel muziek speciaal geschreven is voor die bands, muziek die tegenwoordig ook buiten het Leger des Heils wordt gespeeld. Binnen het Leger des Heils kwamen er steeds meer zogenaamde 'open' muziekkorpsen. Het Korps in Emmen heeft ook zo’n open muziekkorps: Salvation Brass Emmen (SBE).

Op zaterdagavond 4 maart om 19.30 uur geeft een verenigd muziekkorps ‘Salvation Brass & Friends’ een concert in het gebouw van Baptistengemeente De Bron, Hesselterbrink 2 in Emmen. Het is een unieke samenwerking van muzikanten van korpsen van het Leger des Heils uit de regio Noord-Nederland (o.a. Emmen, Winschoten, Delfzijl en Groningen), aangevuld met een aantal sympathisanten. Er zullen een aantal typische Leger des Heils composities de revue passeren, maar ook een aantal stukken die speciaal zijn geschreven voor dit festijn -want dat is het!-

Onder andere de muziekstukken ‘From Ancient Times’ en ‘A Selection of Negro Spirituals’, geschreven door Henry J. Huisjes. Maar ook het beroemde muziekstuk ‘Joy and Devotion’ geschreven door Howard Davies. Kortom een uniek evenement!

Dit alles staat onder de bezielende leiding van commissioner Dick Krommenhoek, voormalig korpsofficier van Korps Hoogeveen en later kapelmeester van de bekende Amsterdam Staff Band (ASB). Wij hopen op, en bidden voor, een zeer inspirerende avond waarbij we door de muziek de klanken van Gods Liefde willen vertolken. Op zondag 5 maart zal deze band ook haar medewerking verlenen aan de samenkomst van het Leger des Heils aan de van Schaikweg 42 (aanvang 10.00 uur) en om 14.30 uur een matinee verzorgen in de Schutse in Hoogeveen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda