Tussen-tijd; kunstenaars reageren op coronatijd

EMMEN - De coronacrisis raakt ons allemaal. De maatregelen van de overheid dwingen ons thuis te blijven en onze sociale contacten te beperken. Hoe ervaren kunstenaars deze coronatijd? Stichting Kunst & Cultuur heeft een aantal Drentse kunstenaars gevraagd te reageren op deze tussen-tijd; de tijd tussen hoe het was en hoe het straks zal zijn als de maatregelen versoepeld worden. De kunstenaars presenteren vanuit hun eigen discipline een beeld, gedicht of lied. De resultaten worden online gedeeld door de kunstorganisatie.


“De wereld is plotseling volledig veranderd”, zegt Hellen Abma van Stichting Kunst & Cultuur. “Sinds 16 maart lijken zekerheden verdwenen. Dat is niet alleen vervelend, soms is het ronduit beangstigend. Maar het biedt ook ruimte voor reflectie en reactie. We zijn benieuwd hoe kunstenaars deze tussen-tijd ervaren. Hoe ziet volgens hen de wereld er op dit moment uit en hoe stellen zij zich de wereld voor als het virus bedwongen is?

De eerste Drentse kunstenaar die een bijdrage aan het project levert is beeldend kunstenaar Derek Scholte uit Roden. Hij animeerde vanuit zijn autonome assemblages een poëtisch filmpje met twee hoofdrolspelers. Zijn film begint met de zin “Ik zie je weer. Straks.” en eindigt met een vrolijke uitsmijter van zijn dochter.

Hellen Abma zegt: “Juist in deze tijd, de tussen-tijd, kan kunst troost bieden. We willen mensen graag een hart onder de riem steken met dit project. Daarbij kan K&C nu, in een tijd waarin alles stil lijkt te staan, kunstenaars toch voorzien van een opdracht”. De komende weken vragen we muzikanten, schrijvers en andere kunstenaars om een reflectie, vanuit hun eigen fascinatie en belevingswereld. Zo ontstaat er een gevarieerd tijdsbeeld en naslagwerk als reactie op deze bizarre tijd”.

Stichting Kunst & Cultuur heeft in de coronatijd al haar activiteiten in het onderwijs moeten opschorten en al haar (offline) evenementen moeten afblazen. De medewerkers werken thuis aan activiteiten voor volgend schooljaar en hopen een aantal evenementen snel weer op te kunnen pakken. (foto Derek Scholte)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda