Jubileumconcert The Action 50 jaar

EMMEN - Precies vijftig jaar geleden zetten de leden van The Action hun eerste schreden op het muzikale pad. Het gouden jubileum wordt op zondag 18 oktober uitbundig gevierd in cafÃ

The
Anouk-Aimé en Robert de Leeuw

Action werd opgericht in 1965 door leerlingen van de mulo aan de Sleedoorn in Emmen. De band speelde soulmuziek, gelardeerd met bluesinvloeden. Inspiratiebronnen waren Sam and Dave, Wilson Pickett, Eddy Floyd, Fleetwood Mac en John Mayall. Op tal van podia in de omgeving was The Action een graag geziene band. Veel fans volgden de band overal waar er werd opgetreden.

Soulmuziek
Henk Meijer en Anco Pruiksma waren de oprichters. “Omdat in die tijd (1966) de soulmuziek ‘in’ was, paste een getinte zanger in het plaatje”, vertelt Pruiksma. “We hebben toen Robert de Leeuw, die bij mij in de klas zat, gevraagd of hij kon zingen.” De Leeuw bedacht zich niet en kocht van een neef een Shure microfoon en bij een postorderbedrijf een kleine versterker. Henk Nannen, neef van Meijer, kwam de gelederen ook versterken. “Dit was voor hem niet makkelijk, omdat zijn gereformeerde ouders daar niet achter stonden en zeker tegen het dragen van lang haar waren”, weet bassist Pruiksma zich te herinneren. “Vervolgens werden gitarist George Kleefman en drummer Ab Mulder aangetrokken. In diens kennissenkring zat ook Sjoerd cq Klaas Siersema, die van elektronica verstand had. De gebroeders Jan en Klaas Heins speelden op blaasinstrumenten.”

Volop en voluit
Robert de Leeuw herinnert zich nog goed dat ze ooit optraden voor het televisieprogramma ‘Van gewest tot gewest’. “Ons motto was zo hard mogelijk spelen”, zegt De Leeuw vijftig jaar later. “Volop en voluit.” Dat het hard ging werd mede mogelijk gemaakt door geluidsman Klaas Siersema. “Later werden we ook bekend als de eerste Emmer band met lange haren. We repeteerden in een woonwagen. In de verder lege wagen stond alleen een oude bank en er was een klein keukentje, de rest was oefenruimte.”

De woonwagen stond op de plek waar later Foto Kral was gevestigd op het Weiertplein. “De woonwagen moest weg in verband met de bouw van het winkelcentrum. Helaas was er geen andere plaats beschikbaar.” Voor The Action betekende dat ook meteen het einde. Want ‘weg oefenruimte, weg band’. Een andere reden was dat de broers Heins, medio 1969, hun dienstplicht moesten vervullen.

Gratis
In de jaren daarna kwam The Action regelmatig bijeen voor een reünieoptreden. Van de oorspronkelijke formatie zijn Robert de Leeuw, Henk Nannen en George Kleefman nog steeds van de partij. Het jubileumconcert op zondag 18 oktober in Rue de la Gare begint om 16.00 uur. De toegang is gratis.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda