Oekraïens jongenskoor in Grote Kerk Emmen

EMMEN - Op zondag 6 november a.s. geeft het jongenskoor Dzvinochok uit Kiev, Oekraïne, een concert in de Grote Kerk in Emmen. Het is de afsluiting van een wekenlange tournee door Nederland, waarbij op tal van plaatsen werd opgetreden. De plm. 50 jongens staan bekend als “de nachtegalen uit de Oekraïne”, die met hun klassiek geschoolde stemmen onder leiding van dirigent Ruben Tolmachov een repertoire zingen van koorzang met Byzantijnse origine, koorwerken van onder meer Rachmaninov, Bach, Händel, Jenkins, Andrew Lloyd Webber en Mozart en folksongs.


Het jongenskoor, in 1967 opgericht, zong voor het eerst in Nederland in 1993 en sindsdien werden elk jaar reizen naar ons land ondernomen. In Emmen zong Dzvinochok nog niet eerder. De koorzangers, dirigent en pianist worden in gastgezinnen in Emmen en omgeving opgenomen. De kennismaking met andere culturen, gewoontes en leefwijzen maakt deel uit van de opvoeding van de jonge zangers, terwijl zij tegelijkertijd door hun gedrag en verantwoordelijkheid als ambassadeurs van hun eigen land en cultuur worden gezien.

Meer dan 200 mannelijke leerlingen vormen de basis van het concertkoor. Door de jaren heen kregen duizenden jongens zangles. Het concertkoor wordt gevormd uit jongens die goed door een auditie komen. Zij repeteren 10 uur per week en zingen alles uit het hoofd. De volwassenen repeteren minder en zingen daardoor wel van blad. Een aantal zangers studeert aan het conservatorium, wil dit gaan doen of heeft dit gedaan. Een deel van de zangers bespeelt ook een instrument.

Vanaf de oprichting nam Dzvinochok regelmatig deel aan internationale festivals en concoursen. In Moskou (2001) kreeg het koor buitengewoon lovende kritieken. Het heeft het hoge niveau vast kunnen houden: het koor zong onder meer in 2007 in St. Petersburg op het jaarlijkse festival en in Rome (2013) gooide het opnieuw hoge ogen. Het koor is inmiddels vaste gast bij de Internationale Bach-Tage in Hessen und Thüringen in Duitsland.

Dirigent Ruben Tolmachov (*1973) is een koorleider met meerdere muzikale onderscheidingen. In 2001 ontving hij de prestigieuze Grand Prix van een belangrijk Oekraïens dirigentenconcours. De loftuitingen wijzen naar de kristallijne helderheid van klank en vertolkte muziek, de professionaliteit van intonatie en interpretatie. Ruben Tolmachov is behalve dirigent tevens arrangeur, componist, zanger en artistiek leider van het koor. Hij is als gastdocent verbonden aan het Conservatorium van Kiev en betrokken bij Internationale korenconcoursen in Rusland. In 2009 kreeg Tolmachv de status van Geëerd artiest van Oekraïne (Honored artist of Ukraine). Als bas-bariton zingt hij bij het ensemble Mansound, dat zowel in Europa als de VS optreedt.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Grote Kerk Cultureel. Datum: zondag 6 november; aanvang 15.00 uur. Entree (inclusief pauzeconsumptie) € 15,00; vrienden van SGKC betalen € 12,00. Zie ook de website www. grotekerkcultureel.nl

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda