Stabat Mater komt naar Grote Kerk Emmen

EMMEN - Op zondagmiddag 15 februari presenteert het New European Ensemble in de Grote Kerk van Emmen twee Stabat Maters: het Stabat Mater van Arvo Pärt uit 1985 en de gelijknamige compositie die Pergolesi precies 250 jaar eerder voltooide.

Het Stabat Mater is een dertiende-eeuws gedicht waarin Maria treurt om haar lijdende zoon. Door de eeuwen hebben vele componisten deze tekst op muziek gezet. Tot in de achttiende eeuw volgden componisten de traditie om met ingetogen muziek de toehoorders te verleiden tot devote contemplatie. De Italiaan Giovanni Battista Pergolesi gooide in 1735 het roer om. Hij gaf aan het drama veel reliëf en maakte van zijn Stabat Mater een opera in miniatuur.

De Est Arvo Pärt koos weer voor een totaal andere benadering. Nadat hij met avant-garde-muziek de Sovjet-autoriteiten had uitgedaagd, ontwikkelde hij in de jaren zeventig een sobere stijl. Zijn Stabat Mater uit 1985 is ontdaan van alle franje en dringt door tot de essentie van de tekst. Het ensemble combineert dit meesterwerk met composities van Henryk Górecki en John Tavener, twee geestverwanten van Pärt.

Het New European Ensemble speelt de Nederlandse première van Scatter Roses Over my Tears, de laatste compositie die de vorig jaar gestorven John Tavener voltooide. Het is een ceremonieel stuk voor strijkkwartet, dat is opgedragen aan de Soefi-dichter Roemi.

Het New European Ensemble wordt onder andere in de Volkskrant geprezen om zijn ‘exemplarische uitvoeringen’. Het ensemble legt zich toe op nieuwe muziek, maar toont graag verbanden met oudere composities. Artistiek coördinator Emlyn Stam motiveert die keuze: “Igor Stravinsky kreeg van tijdgenoten te horen dat hij met Le sacre du printemps een aardverschuiving had veroorzaakt. Hij vond dat grote onzin, omdat hij zichzelf niet als een revolutionair zag. Hij had slechts het pad gevolgd dat zijn voorgangers waren ingeslagen, zo verklaarde hij in zijn essaybundel Muzikale poëtica. Traditie was voor hem “niet een reliek uit het verleden, maar een levende kracht die het heden vormt en inspireert.” Zo ervaren wij dat ook. Daarom voelt het voor ons heel natuurlijk om nieuwe en oudere muziek te combineren.”

Zondag 15 februari 2015 15.00 uur, Emmen, Grote Kerk.
Stabat Mater | Kaartverkoop www.grotekerkcultureel.nl / 0591 – 645 180

Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater | Arvo Pärt Stabat Mater
John Tavener Scatter Roses Over my Tears (2013, Nederlandse première) |

Henryk Górecki Genesis I

Björk Níelsdóttir sopraan | Carina Vinke alt | Eyjólfur Eyjólfsson tenor

New European Ensemble

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda