Gastles over olie- en gaswinning op het Carmelcollege

EMMEN - In het kader van de jaarlijkse GEO-week was donderdag 21 mei exploratiegeoloog Tom Reijers te gast op het Carmelcollege Emmen. Tijdens de aardrijkskundelessen vertelde hij aan de leerlingen van havo en atheneum in het derde leerjaar over olie- en gaswinning, onder andere in Noord-Nederland.


Tom Reijers heeft meer dan 30 jaar als exploratiegeoloog bij Shell gewerkt en in zijn functie grote olievoorraden gezocht en gevonden in Venezuela, Nigeria en Indonesië. Olie wordt volgens de deskundige ook wel ”de motor van de westerse economieën” genoemd. Hij is tevens betrokken bij de olie- en gaswinning in Noord-Nederland, waarbij hij veel onderzoek heeft gedaan in het nabijgelegen Schoonebeek en Sleen.

Delen van kennis en ervaring
In een uitgebreide presentatie vertelde Reijers over het ontstaan van olie op het moment dat Nederland nog gepositioneerd was op de locatie waar het huidige Brazilië ligt. Olie werd toevallig op Nederlandse bodem ontdekt in het begin van de 19e eeuw en heeft daarna een grote opmars gemaakt. In de klas werden enkele proefjes gedaan en er ging tastbaar materiaal rond. De gastspreker liet de leerlingen vooral inzien waarom olie een onderwerp is geworden dat veel politieke, economische, fysische en sociale sensitiviteit met zich meebrengt.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda