Afscheid Anry Kleine Deters als wethouder van de gemeente Westerveld

DIEVER – Tijdens een druk bezochte receptie ter gelegenheid van het afscheid van wethouder Anry Kleine Deters in de foyer van het prachtige gemeentehuis in Diever waren er niets dan lovende woorden over de in Emmen woonachtige Anry Kleine Deters.


Burgemeester Rikus Jager stak in zijn toespraak zijn waardering uit mede namens alle afdelingen waarmee zij als wethouder in de afgelopen zeven jaar haar werk heeft gedaan.


Ook inwoners en externe organisaties waren in grote getale aanwezig om met lovende woorden en presentjes hun dankbaarheid uit te spreken voor de samenwerking die zij in de afgelopen periode met haar o.a. op het gebied van kunst en cultuur, zorg en welzijn.

,, Een vrouw die recht door zee was en er niet om heen draaide. Als je haar uitnodigde was zij er ook altijd en ging direct van wal met vragen: Hoe is het hier, wat willen jullie en wat hebben jullie hiervoor nodig? Het antwoord was dan ook vaak heel direct en zakelijk . Jammer dat ze er straks niet meer zal zijn en het zeker niet gemakkelijk zal worden voor haar opvolger om het net zo goed te doen."


In haar fantastische afscheidsspeech waarin zij alle eer die zij even daarvoor had gekregen direct doorschoof naar de mensen die daar meer recht op hadden en dat waren haar medewerkers op alle afdelingen in de afgelopen jaren. Maar ook richting haar man en kinderen. “Toen ik twintig jaar geleden voor het eerst raadslid werd in Emmen werd zoon Frank geboren en had een moeder die altijd onderweg was. ,,Maar Frank vanaf morgen heb je een moeder die er nu alle dagen voor jullie is en dat begint morgen op jouw verjaardag en zondag met een mooie vakantie.


Toen werd het tijd voor de vertrekkende wethouder om als afscheid, met het heffen van het glas, voor de laatste keer het applaus van de mensen waarmee zijn in de afgelopen zeven jaar heeft samengewerkt in ontvangst te nemen.(zie ook het fotoboek)

Hier nog even de toespraak burgemeester Rikus Jager tijdens afscheid Anry Kleine Deters


Beste Anry,

Al ver voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart wisten wij dat je niet terug zou keren in een nieuw college. Je maakte zelf bekend het na ruim 7 jaar niet vanzelfsprekend te vinden voor een derde periode te gaan, dat jij je horizon wil verbreden en wil kijken of jij je ervaring en kwaliteiten elders in kunt zetten. Vandaag is echt je laatste dag als wethouder van de gemeente Westerveld. In deze toespraak een korte terugblik, je hebt me gevraagd het vooral kort te houden, op de 7 jaren dat je wethouder was in deze gemeente.

Beste Anry,

In 2007 trad je aan als wethouder in deze gemeente en kreeg je onder andere Sociale zaken, Welzijn & Zorg, Cultuur & Monumenten en Bibliotheken in portefeuille. Onderwerpen die jou niet vreemd zijn, want ook als wethouder in de gemeente Emmen had je veel van deze onderwerpen in portefeuille. En Welzijn en Zorg is jou helemaal wel toevertrouwd met 20 jaar ervaring in de jeugdhulpverlening.

In 2010 toen je aantrad voor je tweede periode in Westerveld hield je dan ook nagenoeg dezelfde portefeuille. Toen ik hier kwam in 2010 heb ik jou leren kennen als een enthousiaste, daadkrachtige wethouder, die weet wat ze wil en als ze zich eenmaal in iets had vastgebeten, niet meer losliet.

In je eerste periode als wethouder werd Westerveld in 2009 uitgeroepen tot de culturele gemeente van Drenthe. Onder de noemer Duusternis & Laokeblad werden diverse initiatieven ontplooid, waaronder culturele activiteiten voor kinderen. Het gaf cultuureducatie een impuls in Westerveld en de Canon van Westerveld werd uitgegeven. “Een boekwerk waar we trots op mogen zijn”, zo zei je in de collegekrant 2010-2014.

En dat is niet het enige boekwerk dat de afgelopen 7 jaar is uitgegeven. Er volgde onder ander nog het boekDe Reis van de Steen.Het boek dat is gemaakt door schoolkinderen in Westerveld, samen met schrijver Kees Opmeer in het kader van het cultuureducatieprogramma dat we als gemeente financieren.

En een boek wat ik zeker niet mag vergeten te noemen is het boek ‘De Cultuurhistorische rijkdom van de gemeente Westerveld’. Een boek wat al 1150 keer over de toonbank is gegaan. Een publieksvertaling van de cultuurhistorische waardenkaart van de gemeente waarin onder andere de Koloniën van Weldadigheid, de radiotelescoop en de ontwikkeling van historische havezaten op een beeldende manier worden beschreven. En dit boek heeft een link naar een bijzondere prijs die we in 2011 in de wacht sleepten.

Ik denk dat ik dat wel een hoogtepunt mag noemen in je carrière als wethouder. Een prijs die jij namens de gemeente in het natuurkundig museum Leiden in ontvangst mocht nemen. En dan heb ik het natuurlijk over de BNG Erfgoedprijs!. Een prijs waar jij met recht trots op mag zijn.

De kroon op je inzet voor het vlot trekken van het erfgoedbeleid. Want in 2006 scoorden we nog louter onvoldoendes bij de erfgoedinspectie en kwamen we onder toezicht te staan. En binnen 5 jaar is dankzij jouw inzet en enthousiasme en dat van de ambtelijke organisatie dat erfgoedbeleid opnieuw op poten gezet en beloond door de uitverkiezing tot beste erfgoedgemeente van Nederland. En met het winnen van die prijs hebben we als gemeente ook laten zien dat je met weinig draagkracht toch veel draagvlak kunt creëren.

Want er moest ook nog bezuinigd worden. En dat geldt niet alleen voor erfgoedbeleid en monumenten, maar ook voor kunst en cultuur. Daarover zei je in 2010: “Ondanks dat er minder middelen beschikbaar zullen zijn, hoop ik dat we met elkaar mooie dingen kunnen blijven doen en organiseren. Investeren in cultuur biedt kansen, want cultuuraspecten bepalen de identiteit van de gemeente en maken het aantrekkelijk voor zowel inwoners als toeristen”.

Westerveld heeft een levendige culturele traditie en dat is iets wat we graag in ere willen houden. Daarom hebben we ook de afgelopen jaren geïnvesteerd in cultuureducatie en heb jij als wethouder diverse openingen van projecten mogen doen. En natuurlijk niet te vergeten de exposities in het gemeentehuis van professionele kunstenaars om kunst dichterbij de mensen te brengen. Die professionele kunstenaars, en geloof me, dat zijn er nogal wat, heb je bijna allemaal bezocht de afgelopen jaren. Het heeft er mede toe geleid dat er hier in ‘huis’ prachtige werken staan en hangen. Maar er is ook amateurkunst, zoals dat heet, getoond, zoals van leerlingen van Stad en Esch en de Westervelders zelf. Vorig jaar mocht je nog de expositie Zomer in Westerveld openen. Een expositie door en voor Westervelders.

Ander hoogtepunten waren onder andere het concert van Merlijn Twaalfhoven met schoolkinderen, hier in de ha, de openingen van diverse herbestemmingsprojecten in de gemeente, waaronder het bezoekerscentrum bij de Havelter Molen en de starthandeling van de restauratie van de radiotelescoop op het Dwingelderveld.

Natuurlijk waren er ook lastige dossiers zoals de opvang van asielzoekers en alles wat daarbij komt kijken. Je weet vast nog wel van die 600 Chinezen, die uiteindelijk niet kwamen. Maar ook de veranderingen in het bibliotheekbeleid, waaronder het veranderen van de dienstverlening van bibliotheekvestigingen, investeren in functies in plaats van stenen, gingen niet zonder slag of stoot. Maar het nieuwe concept bieb op school is uiteindelijk wel omarmt en het is jammer dat je deze klus niet geheel kunt afronden.

Beste Anry,

Ik kom tot een afronding van mijn toespraak.

Ik wens je veel geluk met je gezin en alles wat er op je pad komt. En hoop dat je straks jou kwaliteiten en ervaring ergens anders in kunt zetten. Het ga je goed. We gaan je aanwezigheid en doortastendheid missen!

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda