Afscheid & installatie in Drentse Staten

ASSEN - Tijdens de Statenvergadering zijn Klaas Neutel en Harry van de Pol (beiden CDA) geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten. Zij nemen de taken over van Hilma Mastwijk en Henk Klaver. In verband met haar benoeming tot lid van de gemeenteraad van Hoogeveen voelde Hilma Mastwijk zich genoodzaakt om na 11 jaar haar ontslag in te dienen bij de Drentse Staten. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar noemt Mastwijk een volksvertegenwoordiger met de hoofdletter V.

Dat je dicht bij de kiezers stond, blijkt wel uit de portefeuilles die je hier in de Staten hebt gehad. Alles vond je goed als het sociale domein er maar in voor kwam. Nu het sociale domein bijna volledig naar de gemeenten is overgegaan, verander jij ook van koers. Geen volksvertegenwoordiger meer bij de Staten, maar volksvertegenwoordiger bij de gemeenteraad van Hoogeveen.”

De opvolger van Mastwijk is Klaas Neutel. Neutel, 61 jaar en woonachtig in Nijeveen, is directeur van een basisschool. Van 2002 tot 2014 was hij raadslid in Meppel. Hij zal zitting nemen in de commissie K. Neutel

Omgevingsbeleid.

Henk Klaver stopt na zeven jaar als lid van Provinciale Staten. Tichelaar zegt in zijn speech het volgende over Klaver: “Met het vertrek van Henk Klaver verliezen we een van de scherpste politici. Henk is een vakman, een politiek denker en een goede debater. Ik zal zijn politiek prikkelende opmerkingen missen in de discussies.” Klaver gaat bij de provincie Drenthe aan de slag als aanjager van de regionale economie.

Klavers opvolger is de 57-jarige Harry van de Pol uit Assen. Van de Pol zat al eerder (2006-2007) voor het CDA in de Drentse Staten. Hij zal lid worden van de commissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie.

H. v.d. Pol

Staten unaniem over Jaarstukken 2013

Alle fracties hebben ingestemd met de Jaarstukken 2013, het sluitstuk van de planning en controlcyclus.In de jaarstukken wordt op hoofdlijnen geëvalueerd hoe het voorgenomen beleid van het jaar is uitgevoerd en worden financiële en beleidsmatige afwijkingen per programma toegelicht. Met de jaarstukken legt Gedeputeerde Staten verantwoording af aan Provinciale Staten.

Voorjaarsnota met meerderheid van stemmen aangenomen

De Voorjaarsnota is op 28 mei met meerderheid van stemmen aangenomen in de vergadering van Provinciale Staten. Vóór de Voorjaarsnota stemden de Statenfracties: PvdA, VVD, CDA, CU, GroenLinks, SP, D66.

Moties 2e termijn:

Na de twee moties uit de eerste termijn, zijn in de tweede termijn nog eens vier moties ingediend:

  • GroenLinks, CDA, CU, SP, D66: ‘Hunebedcentrum’. Hierin worden GS opgeroepen om met het Hunebedcentrum in overleg te gaan om inzicht te krijgen in de actuele financiële situatie en met elkaar op zoek te gaan naar een structurele oplossing zodat de toekomst van het hunebedcentrum gewaarborgd blijft.
  • PVV: ‘Begrenzing Drentse Natuur’. Met de motie worden GS opgeroepen om het agrarisch beheer van natuurgebieden te bevorderen en om landbouw- en veeteeltbedrijven in de gelegenheid te stellen om uit te breiden.
  • PVV: ‘Reserve vitaal platteland’. GS worden opgeroepen om de reserve cofinanciering Europese projecten afte schaffen en het geld terug te storten in de reserve Vitaal Platteland.
  • CDA: ‘Creatieve industrieën’. Met de motie wordt het college opgedragen om specifieke aandacht en ondersteuning te bieden voor de creatieve sector binnen de huidige stimuleringsregelingen voor MKB-ers.

Motie 'lectoraat Drents':

Gedeputeerde Staten staan positief tegenover de eerder ingediende motie van D66 m.b.t. het instellen van een lectoraat Drents. Onder andere is door de fractie voorgesteld een onderzoek te doen naar hoe het Drents bij kan dragen aan meertaligheid van kinderen en het vergroten van hun latere mogelijkheden op ontplooiing en werk, zowel in Drenthe als grensoverschrijdend. Gedeputeerde Munniksma doet de toezegging onderzoek te doen naar de (on)mogelijkheden.

Motie 'hunebedcentrum':

Gedeputeerde Van de Boer zegt in de Statenvergadering toe in gesprek te gaan met het Nationaal Hunebed Informatiecentrum om meer inzicht te krijgen in de financiële situatie van het erfgoedcentrum. Om die reden wil GroenLinks, initiatiefnemer van de motie ‘Hunebedcentrum’, de motie aanhouden totdat dit gesprek heeft plaatsgevonden. Lees de aangehouden motie.

De overige moties die in de eerste en tweede termijn zijn ingediend, zijn verworpen.

Kaders voor begroting:

De Voorjaarsnota en de aangenomen moties worden door Gedeputeerde Staten uitgewerkt in de Begroting 2015. Provinciale Staten bespreken de begroting in november.

Algemene steun voor motie Financieel perspectief regionaal OV Drenthe

De fractie van het CDA heeft tijdens de Statenvergadering een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ ingediend, met als onderwerp het openbaar vervoer in Drenthe. De fractie stelt met de motie de Rijksbezuinigingen op het openbaar vervoer ter discussie. De Tweede Kamer heeft als voornemen om de bijdrage aan het openbaar vervoer niet langer te indexeren. Dit voornemen zal forse consequenties hebben voor de kwaliteit en de instandhouding van het huidige OV-aanbod.

Alle fracties hebben de motie ondertekend, waarmee brede steun uitgesproken wordt. Met de motie worden Gedeputeerde Staten verzocht er alles aan te (blijven) doen om de minister van Infrastructuur en Milieu te laten afzien van verdere bezuinigingen op het OV.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda