Cultuurfonds Drenthe steunt in 2016 156 projecten voor € 410.000

ASSEN - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in 2016 in totaal € 410.000 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 156 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Het bestuur heeft in de vierde vergadering van 2016, € 68.000 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 26 projecten. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.


Opbrengst Anjeractie 2016 in Drenthe is bijna € 27.000.
De Anjeractie is de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Voor 2017 is de collecteweek voor cultuur en natuur in Nederland is van 14 tot en met 20 mei 2017. De collectanten zijn leden van plaatselijke culturele verenigingen en betrokken burgers die graag iets extra's doen voor cultuur in de regio! De helft van het opgehaalde geld is voor de clubkas van de eigen vereniging, de overige 50% gaat naar cultuur en natuur in de regio. Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen. Meer informatie is te vinden op http://www.cultuurfonds.nl/drenthe In 2017, op 22 maart, 28 juni, 11 oktober en 13 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum worden ingediend. In de bijlage bij dit persbericht staat aangegeven voor welke projecten een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe tijdens de vierde vergadering van 2016.

Vier opvallende projecten zijn:
Muziektheaterproductie Addergebroed – Het leven van Johannes van Lier
Stichting Boventoon Theater kan rekenen op een bijdrage van € 10.000 voor het
muziektheaterproductie Addergebroed – Het Leven van Johannes van Lier. Voor het project Rijkdom van Drenthe slaan culturele instellingen in Drenthe de handen ineen om de rijke geschiedenis van Drenthe te vertellen - een onderbelichte kant van de provincie, die toch vaak met armoede geassocieerd wordt. Naar aanleiding van de tentoonstelling Het Grootste Poppenhuis van Drenthe in het Drents Museum, waar de stijlkamers van Johannes van Lier tentoongesteld worden, heeft musicalproducent Tresore Producties het initiatief genomen tot een muzikale voorstelling als hart van het project: Addergebroed – Het leven van Johannes van Lier. Het levensverhaal van Van Lier, een prominent figuur uit de Drentse geschiedenis, biedt veel handvaten om een levendig beeld te scheppen van Drenthe in de achttiende eeuw: de politieke intriges, de stand van de wetenschap (Verlichting) en natuur (onderzoek adders en hunnebedden). Ondanks het tijdsbeeld wordt het een moderne muziekvoorstelling die dichtbij de belevingswereld van de doelgroepen staat; zowel in beeld als sound. In de voorstelling bieden ze bovendien een podium aan nieuw talent: zowel letterlijk met een te vergeven rol aan Drents talent, als figuurlijk met het NNJO als muzikale begeleiding. Dit jonge toptalent in combinatie met het sterke artistieke team garanderen een voorstelling van hoge kwaliteit en geven het project een landelijke uitstraling. Door de samenwerking met grote Drentse instituten verwachten ze dan ook bezoekers uit het hele land kennis te laten maken met de rijkdom van Drenthe – toen én nu.

App ArtB@tle
Stichting KunSTemmen kan rekenen op een bijdrage van € 5.000 voor de app ArtB@tle. Kunsteducatie op een moderne manier via een App. In samenspraak en m.m.v. scholen een podium bieden voor schooljeugd waar werk beoordeeld kan worden d.m.v. het “liken” door andere scholieren, waarbij een ranking ontstaat. Daarnaast zal de App random multiple choice vragen over kunst stellen, waarmee een spelers ranking ontstaat en tevens de kennis wordt vergroot. Doel van de Stichting: om zonder winst oogmerk een platform te creëren waarbij jongeren door middel van een ArtBattle App anders naar kunst te leren kijken. Categorie Jongeren & Maatschappij

Beoogd resultaat van het project
In 2017 een proef in Zuid-Oost Drenthe. Het resultaat zal zijn:
1. Een platform creëren voor middelbare scholieren, waar eigen werk zal worden beoordeeld
2. Op een totaal andere manier de kennis over kunst vergroten door de multiple choice vragen
3. Scholieren en andere spelers te leren om op een andere manier naar kunst te kijken en te beoordelen
4. Dankzij de ranking zal een scholier en een school kunnen worden uitgeroepen tot “meest creatieve school/scholier”.
5. Er velen kunst leuk gaan vinden, waarmee de creativiteit zal toenemen. Muziektheaterproductie Keep on Swinging De vereniging Eelder Bloemenkoor kan rekenen op een bijdrage van € 3.800 voor de organisatie van het jubileumconcert, het aanschaffen van koorkleding en het volgen van een professionele zangworkshop. De speciale theatervoorstelling in het kader van het 10-jarig jubileum vindt plaats op 18 en 19 maart 2017 in De Nieuwe Kolk in Assen. Het koor staat onder leiding van Mark Pepping met als speciale gaste Karin Bloemen, zangeres en cabaretière.

Muziekproductie Somme100Noord
De vereniging Muziek Met Meer kan rekenen op een bijdrage van € 1.000 voor de muziekproductie Somme100Noord. De vereniging organiseert een uniek muziek/filmproject rondom de in 1916 gemaakte film The Battle of the Somme. Hiertoe wordt een speciaal projectorkest samengesteld bestaande uit amateurs uit de regio, aangevuld met een enkele (semi)professionals. Dit orkest zal live muziek verzorgen tijdens de vertoning van de historische film. Voorafgaand aan de vertoning worden er verhalen uit de regio verteld, verzameld door de Historische Vereniging “De Smilde” in nauwe samenwerking met de Bibliotheek en CRAS. Naast concert- en filmvertoning organiseert de vereniging een educatief project op scholengemeenschap Vincent van Gogh, waarbij leerlingen uit de bovenbouw zelf muziek samenstellen bij een aantal filmfragmenten uit dezelfde periode (WOI, Slag bij de Somme, Noord Frankrijk). Het algehele project maakt onderdeel uit van Somme100film, een initiatief van het Imperial War Museum London. (www.somme100film.com). Voor het Nederlandse deel van het project is een speciale website gemaakt: somme100noord.jimdo.com

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda