100 jaar jong

EMMEN - Engelina Alida Maria de Jong-Ruigrock werd geboren op 11 mei1924 in Lisse. Haar vader werd overigens geboren op een boerderij, dat er nog steeds staat, op het landgoed van de Keukenhof. De 100-jarige is daardoor een tussen de bloemenbollen opgegroeid en is dol op tulpen.

Zij komt uit een gezin van 15 kinderen als 7e in een rij van 3 broers en 11 zusjes waarvan er nog 2 zussen van 86 en 90 jaar leven. Na de lagere school volgde de ULO, maar door het uitbreken van de oorlog moest ze van school af. In 1974 is zij op de moeder Mavo weer gaan studeren en behaalde op 50-jarige leeftijd haar diploma en daar was zij heel trots op is. In haar werkbare leven werkte zij vooral in de huishouding, maar ook veel in de Horeca in Den Haag.

Sporten deed zij niet echt, maar lezen mocht zij graag en fietsen was haar lust in haar leven. Op de fiets ging zijn heel vaak de dorpen in de omgeving langs om oranjekalenders te verkopen waarvan de opbrengst bestemd was voor gezin en kind. 25 jaar maakte zij ook nog deel uit van het Pauluskoor in Emmen. Vrijdagavond was er in de Kapel van de Holtingerhof een speciale dienst onder leiding van Pastoor Stiekema en werden door het koor haar lievelingsliederen gezongen en kreeg bloemen van de kerkgemeenschap

Ondanks de leeftijd van 100 jaar in perfecte gezondheid, want nog steeds is zij vrij van medicijnen. Zit wel in een rolstoel, maar kan ook nog wel lopen. Het enigste is dat het gehoor niet te best meer is. Zij is getrouwd geweest met Arnold de Jong uit Alphen aan de Rijn, waar zij na een verkeringstijd ook trouwden. De vonk tussen de twee sprong overigens over tijdens één van de vele dansavonden die zij bezochten. Door de woningnood woonde en jonge paar eerst bij de schoonouders van de 100-jarige , maar daarna via een klein huisje in Alphen aan de Rijn.

Toen haar man een andere leidinggevende baan kreeg verhuisden zij naar Wormerveer. Toen het bedrijf van haar man naar Emmeloord verhuisd naar Emmeloord verhuisde de familie ook mee en woonden daar 26 jaar. Haar man overleed in 1991 op 62 -jarige leeftijd in Emmeloord na een huwelijk die 40 jaar onderweg was. Na het overlijden van haar man koos Engelina ervoor om bij haar jongste dochter in Emmen te gaan wonen. Tot haar 92e heeft ze zelfstandig gewoond, maar verhuisde toen naar Zorgcentrum de Holtingerhof. Eerst in een aanleunwoning en sinds 2 jaar in een appartement in het huis. De familie de Jong werd gezegend met twee dochters, Elly en Petra en die zorgden voor 7 kleinkinderen. (Elly heeft 2 zonen en één dochter en 4 achterkleinkinderen en Petra heeft drie zoons en een dochter.)

Naast de schriftelijke felicitaties van de Koning en de commissaris van de Koning in Drenthe kwam ook Burgemeester Eric van Oosterhout even langs om de eeuwling te feliciteren. (foto Bennie Wolbers)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda