Runforestrun groot succeszondag 28 SEPTEMBER 2014

GIETEN - Op zondag 28 september vond de eerste editie uit een serie van RUNFORESTRUN trailruns in het noordoosten van het land plaats. De route liep door de bossen van Gieten en Borger/Odoorn, een prachtig natuurgebied dat in beheer is bij Staatsbosbeheer.

Na de opening door Burgermeester Erik van Oosterhout vertrok om half 10 de eerste startgroep van de vijftig kilometer lopers. Alle startgroepen waren ingedeeld in kleinere groepen om de loper een zo groot mogelijk loopplezier te bieden en de natuur zoveel mogelijk te ontlasten. Peter Jager uit Gieten, medeorganisator van de RUNFORESTRUN, was verantwoordelijk voor het parcours. De route van de 50 km bestond uit één lang uniek traject waarbij het enige asfalt dat de lopers tegenkwamen de vijf momenten waarop zij een rustige asfaltweg overstaken.

Organisator Winfried Bats van adam & events vertelt daarover: “Je wilt een maximale beleving en zo variabel mogelijke natuur bieden. De uitdaging is om dan om zoveel mogelijk natuurlijke ondergrond en omgeving te bieden en asfalt en bebouwing te vermijden. 180 graden anders dan de wegwedstrijden die de meeste lopers kennen. Het is een heel gepuzzel geweest om de mooiste plekjes en de kleinste paadjes aan elkaar te knopen maar luisterend naar alle positieve reacties zijn wij daarin geslaagd”.

Na het vertrek van de vijftig en vijfentwintig kilometer lopers was het de beurt aan de vijfenzeventig kinderen die deelnamen aan de kidstrail. Een onderdeel waar alleen de dapperste kinderen zich voor aanmelden. De route ging over het zandstrand van het Hemelriekje bij Gasselte, de diverse heuveltjes en kronkelende paadjes rondom de recreatievijver. Alle deelnemers ontvingen na hun loop de welverdiende RUNFORESTRUN medaille.

Bijzonder aan deze opzet was dat de kinderen zelf de afstand konden kiezen die bij hen paste: 550, 1100 of 1800 meter. “Er is een groot verschil tussen wat het ene en het ander kind aan kan en leuk vindt. Kinderen kunnen bij dit evenement deelnemen zonder dat de afstand al voor hen bepaald is. Vaak gebeurt dit op basis van de groep waarin zij zitten op de basisschool. Terwijl volwassen ook kunnen kiezen voor de afstand die het beste bij hen past.

Ook hebben wij geen tijdswaarneming en prijsuitreiking voor de kidstrail. Voor dit onderdeel geldt dat ieder kind in mijn ogen een held of heldin is. Alleen dat zij zich aanmelden voor zoiets nieuws en avontuurlijks. Het zijn vaak de laatste kinderen die op hun tandvlees binnenkomen en zichzelf overwinnen. Ik wet zeker dat dit bijdraagt aan hun zelfvertrouwen. Van die momenten, daar krijg ik kippenvel van”.

Na de kidstrail startten de lopers van de 12,5 kilometer. Ondanks dat trailrunning van oorsprong weggelegd is voor de langere afstanden is deze afstand een mooie afstand voor beginners, of lopers die dit een mooie en passende afstand vinden. Terwijl alle individuele lopers bezig waren met hun afstand startten de dertig estafette teams aan hun zes rondes van vier kilometer over het uitdagende parcours rondom restaurant ´t Hemelriekje.

De eerste lopers startten met een ronde rondom het Hemelriekje om in het begin de groep lopers uit elkaar te trekken. Het werd een sfeervol en spannend evenement. Doordat de lopers na ruim twee kilometer dicht langs het start & finishterrein kwamen waren er voldoende mogelijkheden om de lopers aan te moedigen. Het waren geen makkelijke kilometers en door de teamgedachte kwam menig loper afgemat over de finish om het estafette stokje over te dragen.

Eén team uit Gieten had als enigste teams slechts drie deelnemers, en moesten dus alle drie twee rondes lopen. Voor de twee dappere tieners Sam Anne van der Meulen en Indy Schut van team “the runningstones, Pony bar” een enorme overwinning. De winnaar van de estafette was “Klimpark Outdoor Grolloo” uit Grolloo die met een ruime voorsprong eindigde op de nummers twee en drie, twee jeugdteams van loopvereniging ATC’75 die het evenement met een groot gedeelte van de vereniging hebben bezocht.

Tegelijk met de wisselende estafette lopers kwamen de individuele deelnemers stuk voor stuk moe maar lyrisch over de route terug op het start & finishterrein. De snelste loper bij de 50 kilometer was Maarten Schön uit Gorile (4 uur 43 minuten), bij de vrouwen was dit Toos van der Vliet uit Nij Beets (4 uur 51 minunten).

De snelste dame bij de 25 kilometer was Lydia Klessens uit Leeuwarden (2:07:39) en bij de heren Taco de Jong uit Paterswolde 1:44:40). Seb Wiggemans uit Deventer overbrugde de 12,5 kilometer ruim binnen het uur (48:24). Willi Muizer deed dit bij de dames net iets over het uur in 1:02:09. Vooraf was al bekend dat het niet om de tijd ging, het gaat om de beleving van wat de natuur en de route te bieden heeft.

Om die reden was er ook geen prijsuitreiking maar wel tijdsregistratie. Speaker Rikus Barthol haalde iedere deelnemer met evenveel enthousiasme binnen. Tot de laatste 50 kilometer loper. Lammert Meijer uit Assen passeerde na zes uur en twintig minuten de finish streep en sloot daarmee het evenement af.

Winfried Bats is tevreden over de opkomst. “Bijna 600 individuele deelnemers hadden zich ingeschreven voor het evenement. Dat is groots voor een eerste keer, zeker wanneer je hoopt op 300 deelnemers. Blijkbaar hebben we dan toch voldaan aan een behoefte, iets wat ons onderzoek vooraf ook heeft uitgewezen.

Als je al die tevreden gezichten ziet zitten op het gras, uikijkend over het Hemelriek, anderen aanmoedigen die later binnenkomen met een grimas dat bestaat uit een mix van pijn, geluk en euforie en als eerste “bedankt” roept naar de eerste de beste vrijwilliger die ze tegenkomen dan voel ik mij trots op hetgeen wij met die 60 vrijwilligers hebben neergezet in de mooie gemeente Aa & Hunze”.

Geïnspireerde sporters hoeven niet een jaar te wachten tot de volgende editie. De RUNFORESTRUN is inmiddels uitgegroeid tot een serie van trailruns door Drenthe en nu ook de Overijssel. De volgende RUNFORESTRUN evenementen vinden plaats op 22 november op het Holtingerveld bij Havelte en op 13 december bij de Besthemerberg bij Ommen.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda