Oey wint Veendam

VEENDAM - 693 badminton wedstrijden spelen in 2 dagen tijd is geen gemakkelijke opgave. Voor de 357 deelnemers en toernooi-organisatie van SV Meteoor was het een weekend van hard werken, veel lol en sportiviteit, mooi badminton en dus op zondagmiddag terug kijken op een zeer geslaagd toernooi. Al op zaterdagavond werd duidelijk dat er uit het unieke grote deelnemersveld mooie finales aan het ontstaan waren en die verwachting werd op zondag dan ook ruimschoots waarheid.

In de mannenenkel van de hoogste klasse, de A&R Sports Satellite categorie ging de eer en het prijzengeld naar de vooraf voorziene favoriet. Lester Oey was te sterk voor Jordy Hilbink, beide van Van Zuiderveld. Bij de vrouwen kwam de als tweede geplaatste Monique van der Wouden (Duinwijk) tegenover de als vierde geplaatste Rachelle Haan (Roosterse BC). Haan won in de halve finale van Marije Bloem (Duinwijk) die daarvoor verassend in drie games de als eerste geplaatste Marloes van Heteren (BC Invictus) uit het toernooi sloeg.

In het mannendubbel bereikten Oey en Hilbink gezamenlijk de finale – in drie spectaculaire games gingen Ralf Starren (Almere) en Hans van Os (Van Zijderveld) echter verassend met het prijzengeld aan de haal. In het vrouwendubbel wonnen Rachelle Haan en Linda Hoedemakers (Roosterse BC) van Marije Bloem en Wendy Knip (Duinwijk). Het gemengd-dubbel tot slot werd gewonnen door de als derde geplaatste Leon Nottelmans (Roosterse BC) en alweer Linda Hoedemakers – waar maar eens te meer uit bleek dat bij het internationale Meteoortoernooi vooraf niks zeker is.

In categorie 4 verloor de gedoodverfde favoriet, de duitse Christian Schlüter (Delmenhorster SC), voor het derde achtereenvolgende jaar de mannenenkel  finale. Deze keer moest hij de eer laten aan de eveneens duitse Yannik Joop (BV Gifhorn). Schluter werd samen met Thomas Harsman (TuS Gildehaus) tweede in het mannendubbel achter Luc Maessen (BC Houten) en Jannic Smeets (BC Castellum). Wel wist Schlüter met Katje Stolte (Delmenhorster SC) het gemengddubbel op zijn naam te zetten.

Diezelfde Katja Stolte moest in het vrouwenenkel in categorie 4 weer haar meerdere erkennen in Kimberley Teeuwen van de Groningse vereniging BC GO!. Alleen in het vrouwendubbel geen duitse finalistes, daar versloegen van den Hoed en Snel (van BC Invictus) het koppel Manenschijn & de Swart (BC Elo United). Het categorie 4 toernooi was ook dit jaar weer van zeer hoog niveau – met stuk voor stuk spannende finales die zeer het bekijken waard waren.

In de categorieën 6 en 8 ook een aantal regionale successen. De 13-jarige talentvolle Justin Teeuwen uit Groningen (inderdaad het broertje van…) wist op knappe wijze de derde plek te veroveren in het grootste onderdeel van het toernooi. In de sterk bezette mannenenkel categorie 6 bleek hij in de halve finale nog een maatje te klein voor Sjoerd van Capelleveen (BECA 2000) die daarna in de finale verloor van Daniel Mittag (1. Frankfurter BC).

In het mannendubbel bereikte Justin samen met routinier Hans van Hest wel de finale waar ze helaas verloren van Sebastian Abratis en Sebastian Kraft (1. Frankfurter BC). Andere succesvolle Groningers waren Ramona Jager van BC GO! (1e vrouwenenkel 8, 1e  vrouwenenkel 8), Jelmar Evenhuis & Loic de Leeuw (2e mannendubbel 8), Catherine Maloir (2e vrouwenenkel 8, 1 vrouwenenkel 8) en Dennis van der Meulen & Mandy Lenderink (2e gemengd-dubbel 6), allen van de GSBC AMOR.

Het toernooi kende ondanks het overvolle programma een uitstekend verloop. Op zaterdag wist de wedstrijdleiding de hele dag keurig het tijdschema aan te houden, pas aan het eind van de dag ontstond een korte uitloop van ongeveer 45 minuten doordat sommige sporters wel heel veel wedstrijden moesten spelen. Op zondag liep het toernooi ’s ochtends wat vertraging op maar die werd ’s middags weer ingelopen waardoor burgemeester Meijerman zoals gepland rond 17:30 uur de prijzen kon uitreiken.

Dhr Meijerman die voor de prijsuitreiking nog getuige was van de mannendubbel en vrouwendubbel finale uitte zijn verwondering en bewondering voor de snelheid en intensiviteit van het badminton. Toernooi winnaar Lester Oey sprak tijdens zijn overwinningspeech aan het eind van de prijsuitreiking over het plezier waarmee hij altijd op het toernooi in Veendam speelde. Een belangrijke factor voor zijn goede resultaat op het toernooi, aldus de 20-jarige Nederlandse topspeler.