Niet gewonnen, omdat ?we? niet wilden verliezen.

"We voelden ons te goed" Geen BAM schaatser, geen Renaultrijder op het hoogste treetje van het Nederlands Kampioenschap natuurijs, maar ?slechts? een tweede plaats voor een lid van de Groenoranje familie. Arjan Stroetinga eindigde op die tweede plaats achter rivaal Sjoerd Huisman. En dat doet pijn.

Natuurlijk is de tweede plaats een mooie plaats, maar je streeft naar het hoogste, het gaat maar om één plaats; de eerste. Dus werd er niet gewonnen, maar verloren en uiteindelijk in een rechtstreeks duel. Excuses gelden niet in de topsport en wat er bij het NK op de Oostvaardersplassen werd geboden was topsport. Het was ook één grote reclamespot waarvoor de media massaal uitrukte naar het natuurgebied net buiten Lelystad.

De afgelopen dagen kon er geen radio of tv worden ingeschakeld,geen krant worden opengeslagen, of het ging over dat bijzondere kampioenschap dat na twaalf jaar weer eens kon worden verreden. Wie werd de opvolger van Bert Verduin? Het werd dus Sjoerd Huisman voor Arjan Stroetinga en Roy Boeve. Karlo Timmerman werd zesde.

Had er meer ingezeten? Ja en er had meer in moeten zitten, maar dat doet niets af aan de overwinning van Huisman. Die reed met zijn Nefitmannen voor de overwinning. De Andijker reed zuinig en kwam op het juiste moment naar voren. Dat hij en passant Arjan Stroetinga in de sprint aantikte, is all in the game. Stroetinga had in de slotfase van de wedstrijd net de ontsnapte Rene Ruitenberg teruggehaald en had Boeve achter zich, die op zijn beurt Huisman achter zicht wist. Huisman passeerde zijn voorgangers en Stroetinga counterde, maar miste twee slagen doordat de schaats van Huisman en zijn schaats elkaar raakten. Stroetinga was gezien en Sjoerd Huisman werd gezien en wel als winnaar.

Nu was het niet zo dat Arjan Stroetinga zo zeer verliest, maar het hele team. Er waren misschien wel te veel rijders van het BAM schaatsteam in goede doen, weet Jillert Anema. Natuurlijk was het na de wedstrijd voor de coach moeilijk een directe oorzaak van het “niet winnen” te geven. Daarvoor was er vanaf de kant te weinig te zien, er konden slechts delen van het wedstrijdverloop worden gezien. Maar wat Anema uit de monden van zijn rijders optekende, bevestigde zijn gevoel dat er misschien wel te actief was gereden.

Bij de verschillende ontsnappingen en ook controlerende acties waren schaatsers van Groenoranje betrokken. “Ik denk dat we onvoldoende hebben gewacht”, zegt Anema, “te veel met het gezicht in de wind hebben gereden. Als je te veel werkt, niet durft te gokken kun je ook niet winnen. Als team hadden we kunnen en moeten winnen, door het individuele kwaliteit van Arjan (red. Stroetinga) lukt het dan bijna nog. Maar de overwinning van Huisman is gewoon goed, hij heeft op het juiste moment toegeslagen”, aldus een teleurgestelde trainer/coach.

De BAMmers waren zoals gezegd zeer actief, mede omdat de wedstrijd veel moeilijker te controleren was dan een reguliere Cupwedstrijd. Toen zich een kopgroep vormde waar Bob de Vries en Arjan Stroetinga niet bijzaten, maar ook geen rijder van Nefit, waren het de leiders van respectievelijk de Essent Cup (de Vries) en de KNSB Cup (Stroetinga) die de dertig seconden achterstand hoogstpersoonlijk wegwerkten. De ontsnapping van Jan Maarten Heideman was vervolgens niet succesvol omdat Bob de Vries het gaatje dichtte, naar de toch wel verrassend snel van overspannenheid herstelde DSB-er. Even later deed Arjan Stroetinga hetzelfde en kon de finale echt beginnen.

De gezichten van de schaatsers van Renault Eco2 en het BAM schaatsteam stonden strak en chagrijnig. Iedereen zat er door en was stuk. Maar de trainers relativeren, al gaat dat een paar uur na de wedstrijd nog moeilijk. “Je leert door fouten te maken. Als je wilt leren wordt je er ook beter van en daar moeten we ons nu aan vasthouden. Om te winnen heb je geen mazzel nodig, maar géén pech”.

Publiek was er heel wat minder dan verwacht en de mensen die er waren zagen door de mist weinig van de wedstrijden, te meer er vanaf de kant op circa 100 meter afstand toegekeken moest worden. Het publiek mocht omwille van de veiligheid niet op het ijs van de organisatie.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda