NK Schaatsen op natuurijs op de Oostervaartseplassen

ASSEN - Het BAM schaatsteam en Equipe Renault Eco2 zijn klaar voor het Nederlands Kampioenschap Natuurijs dat donderdag op de Oostvaardersplassen wordt verreden. Natuurlijk worden er woensdag nog wat puntjes op de i gezet, maar iedereen is fit en scherp. De trainers Jillert Anema en Ard Alderts hebben die voorbereiding kunnen doen op het NK zoals ze dat wilden en lieten daarvoor ook een aantal wedstrijdjes schieten. Er werd op het droge getraind, op het snelle ijs van Thialf, maar natuurlijk ook op natuurijs. De ervaren trainers van Groenoranje weten dat dit alles geen garantie is voor succes, maar wel een absolute voorwaarde om eventueel succes af te dwingen op het natuurparcours van de Oostvaardersplassen in de buurt van Lelystad. "

"Niemand kan het verloop van de wedstrijd voorspellen, laat staan de uitkomst ervan", is de stelligeovertuiging van Jillert Anema. Anema won op schaatsgebied in principe alle titels en medailles die er oplangebaan en marathon te veroveren zijn. Arjan Stroetinga pakte vorig jaar de laatste reguliere titel die ervoor de Friese grootmeester te winnen was.

"Het Open Nederlands Kampioenschap Natuurijs" werd door de supersprinter uit Waskemeer in Oostenrijk op zijn naam geschreven. Maar nu dient zich die ene zeldzame kans aan; de Nederlandse titel natuurijs. Voor het eerst sinds twaalf jaar is deze Nationale titel te winnen binnen de grenzen van Nederland. De schaatsers die Anema samen met Alderts onder zijn hoede heeft, behoren tot het rijtje favorieten voor de overwinning. Maar zijn er eigenlijk wel 'echte" favorieten?

Dat is moeilijk te zeggen, want de wedstrijden op natuurijs, bijvoorbeeld die op de Oostenrijkse Weissensee hebben geleerd dat er eigenlijk geen peil op te trekken is. Tot drie, vier kilometer voor de finish kan het er uitzien dat een bepaalde schaatser gaat winnen, maar niets is minder waar. Het beeld kan van het een op het andere moment veranderen. Een bocht, een scheur in het ijs, de wind, een op drift rakend peloton kunnen de wedstrijd kompleet op z'n kop zetten.

De wedstrijden van de afgelopen jaren eindigden vaak in een massasprint. Maar onderweg is er altijd spektakel 'Natuurlijk zullen onze schaatsers voorin te vinden zijn", zeggen de trainers van Groenoranje en natuurlijk behoren Bob de Vries en Arjan Stroetinga tot de kanshebbers. Maar er zijn veel favorieten en een NK op natuurijs is lastig te controleren, zoals het BAM schaatsteam dat bijna tot in de perfectie op kunstijs doet.

Anema wil ook nog een statement kwijt met het oog op de geplande Superprestige wedstrijden van Biddinghuizen. Hij vindt dat die wedstrijden uit respect voor de organisatie opgeschort moeten worden. De organisatie verdient een goed peloton en een goede wedstrijd. En op dit moment tussen het natuurijsgeweld in, zal er door bepaalde schaatsers/ploegen niet worden gereden dan wel met de handrem erop. Dat verdient FlevOnice niet zegt Jillert

Anema. Ard Alderts is het volledig eens met Anema en heeft de KNSB dit ook verteld toen er geïnformeerd werd of er schaatsers van BAM en Renault zouden meedoen aan de Superprestige van woensdag. Het antwoord op die vraag was dan ook even kort als duidelijk. “Er rijden geen schaatsers van het BAM schaatsteam en Equipe Renault Eco2 in Biddinghuizen op woensdag 7 januari 2009”.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda