Tessa Geerling wereldkampioen in cruiser klasse

SCHOONEBEEK/ROTTERDAM - Voor het Wereldkampioenschap fietscross in Nederland had Tessa (19) de lat voor zichzelf hoog gelegd. Ze reed in twee klassen mee en in beide klassen bereikte ze de finale. Op de BMX fiets was de start net niet helemaal zoals gewild, klem zittend op de eerste hindernis raakte ze daar een Amerikaanse rijdster. Dit leverde een behoorlijke crash op.


Twee dagen later had ze een goed start in de cruiser klasse en vanaf de start leidde ze het veld tot over de finish.
Met een Wereldkampioenschap in eigen land wil je goed presteren, in Ahoy was een mooie, maar krappe baan aangelegd. Tessa reed hier in de klassen “Woman 17+” en in de cruiser klasse “Woman 17-29” Na het succes in Denemarken (1e en 2e op het Europees kampioenschap) lag de lat hoog. Een groot deelnemers veld met zelfs kwartfinales.

De voorronden kwam Tessa gemakkelijk maar toch niet foutloos doorheen. Op de BMX kwam Tessa in de kwartfinale net iets minder weg waardoor ze ingesloten raakte en naar de 3e positie afzakte. De eerste bocht ging ze iets wijd waardoor er een nog een rijdster onderdoor kwam. In de 2e bocht kreeg ze nog een aanval te verduren, ze lag zelfs even 5e en buiten kwalificatie voor de volgende ronde. Uiteindelijk werd ze 4e in deze kwartfinale. Een start vanaf de buitenkant leverde voor de meeste rijdsters direct een probleem op door het korte stuk naar de krappe eerste bocht.

Door de lage klassering in de kwart stond Tessa in de halve finale aan de buitenkant (plek 7) maar met een goede start pakte ze de “holeshot” en draaide als eerste de bocht in, die plek hield ze tot de finish. In de finale startte ze vanaf positie 2 aan het hek, bij de start liet Tessa iets lopen. Op de eerste hindernis raakte ze de Amerikaanse hetgeen een behoorlijke crash opleverde, uiteindelijk werd ze 7e en was Tessa behoorlijk teleurgesteld. Ze hield er gelukkig alleen maar een pijnlijke hand aan over, ze kon met een beetje pijn gewoon starten in de cruiser klasse. In deze klasse verliep het erg goed, normaal betekend wisselen van fiets wel even wennen voor Tessa met technieken zoals het “oppakken” en “achterwielen” maar op de baan in Ahoy ging het probleemloos.

In de kwartfinale en in de halve finale reed ze, mede door goede starts, eenvoudig naar een 1e plaats. In de finale starte Tessa vanaf positie 3, na een goede start ging ze als eerste de bocht in met de Amerikaanse Carly Dyer in haar wiel. Op de rechte stukken liep Tessa uit maar in de bochten wist Carly weer naar Tessa toe te sturen waardoor de spanning bleef. Tessa behield echter de eerste plaats en lipe na de laatste bocht een paar fietslengtes weg. Na Kopenhagen (2011) is dit de tweede keer dat Tessa Wereldkampioen word in deze klasse.

Nick Geerling (17) reed als eerstejaars mee in de championship klasse “Junior Man” in de tijdrit op zaterdag behaalde hij een verdienstelijke positie. Hij wist een hoge topsnelheid te bereiken onder aan de heuvel van bijna 60 Km per uur. In de race op zondag wist hij zich ook te plaatsen voor de finales, op zich al een goede prestatie voor een eerstejaars.

In de 1/8 finale had hij een goede start en dook hij achter Tore Navrestad (No) en Arthur Pilard (Fr) als 2e de bocht in, hier sprong hij op de pro sectie naar de 2e plaats maar op de tweede hindernis raakte hij de 2e top waardoor hij de derde niet meer kon springen en zijn snelheid verloor en uiteindelijk5e werd in de heat. Erg jammer want de snelheid was zeker aanwezig om verder te komen in het toernooi.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda