Elim wint 41ste Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

Vierdeklasser sc Elim zorgt voor daverende verrassing STEENWIJKSMOER – De zaterdag vierdeklasser sc Elim heeft voor een daverende verrassing gezorgd door voor het eerst in de geschiedenis het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi te winnen. Elim werd tweede in de poule achter titelverdediger Noordscheschut en bereikte de grote finale door MSC in de kruisfinale te verslaan. In de finale won Elim na een 2-1 ruststand met maar liefst 5-1 van buurman Noordscheschut.

Voor Elim betekende dat driemaal is scheepsrecht, want gedurende dit toernooi troffen beide clubs elkaar drie keer en twee keer was Noordscheschut de winnaar, maar in de grote finale nam het sterke Elim op ondubbelzinnige wijze revanche en nam verdiend de beker met de grote oren in ontvangst. Titelverdediger Noordscheschut was onttroond, maar gaf na afloop toe dat het van een betere tegenstander had verloren.

Elim groeide in het toernooi, want in de voorronde eindigde Elim nog als tweede achter Noordscheschut. In de kwartfinale ging Elim als een van de beste nummers drie door naar de halve finale. In de halve finale was de ploeg oppermachtig en ook in de finale maakte het de beste indruk. De grote man van de finale was Mike Doldersum, die maar liefst negen keer doel trof. In de finale tegen Noordscheschut was hij de uitblinker met vier treffers.

De loting bracht alle drie Hoogeveense ploegen in Poule A bijeen. Noordscheschut maakte haar faam waar door De Weide (2-1) en Elim (3-1) te verslaan. De ploeg van trainer André Mulder werd eerste in de poule. Elim stelde in de laatste poulewedstrijd een plaats in de kruisfinale veilig door buurman De Weide ruim met 6-0 te verslaan. De Weide werd derde en speelde de wedstrijd om de vijfde plaats.

In Poule B was de spanning te snijden tussen MSC, SVBO en Dedemsvaart, dat via de tussenronde de finale had bereikt. SVBO begon met een 1-0 zege op Dedemsvaart, maar verloor daarna met 1-2 van MSC. Dedemsvaart won vervolgens met 2-1 van MSC en alle ploegen hadden drie punten. MSC met een doelsaldo van 3-3 werd eerste, omdat het de meeste doelpunten voor had. SVBO en Dedemsvaart hadden beiden een doelsaldo van 2-2, maar het onderlinge resultaat (1-0 zege voor SVBO) bracht SVBO in de kruisfinale en Dedemsvaart moest gaan voor de vijfde plaats.
De eerste kruisfinale tussen Noordscheschut en SVBO was een zinderende ontmoeting. Heel lang leek SVBO de finale te gaan halen na de voorsprong via Rene Wolbers na zes minuten. Zeven minuten voor tijd zette Danny Kiekebelt zijn ploeg weer naast SVBO, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Noordscheschut nam de strafschoppen beter en won met 4-3 en haalde net als vorig jaar de grote finale.

De vraag was wie de titelverdediger in de finale zou treffen: MSC of het verrassende Elim. Daymen Doldersum bracht Elim in de eerste minuut al op voorsprong en na een kwartier bracht Danni Lohman MSC weer langszij. Even later werd Elim-doelman Alex Padding van het veld gestuurd en mocht het hele toernooi niet meer meedoen. Hij had Danni Lohman in het strafschopgebied neergehaald. Danni Lohman benutte zelf de strafschop en even leek Elim geslagen. Een minuut na de 2-1 bracht Mike Doldersum weer hoop bij Elim en schoot schitterend raak. In de slotfase kreeg MSC geel en wist Elim met een man meer de beslissende 3-2 te maken door Jarno Prijs en dat betekende een verrassende finaleplaats.

In de strijd om de vijfde en zesde plaats behaalde De Weide een 3-1 zege op Dedemsvaart. Frank Benjamins, Ismail Ucan en Vincent Coulier maakten de doelpunten voor De Weide en danny Kuiper scoorde voor Dedemsvaart.
De wedstrijd om de derde plaats werd een prooi voor SVBO dat hoofdklasser MSC met 5-3 versloeg. MSC maakte een 2-0 achterstand goed, maar gaf na 3-3 de wedstrijd uit handen.

In de finale tussen Noordscheschut en Elim waren in de beginfase de kansen voor Elim, maar Noordscheschut kwam na drie minuten op voorsprong via Jos Kroezen. Elim knokte zich sterk terug en via twee treffers van uitblinker Mike Doldersum ging de rust in met een 2-1 voorsprong voor Elim. Vlak na rust miste Noordscheschut enkele kansen op de gelijkmaker, maar die kwam niet. Na een kwartier maakte Elim het verschil door treffers van Mike Doldersum (2) en zijn broer Daymen.

De vreugde bij de vele supporters en spelers van Elim was groot, maar iedereen was het er over eens dat de beker terecht kwam bij de beste ploeg van de finale. Gelegenheidsdoelman Marcel Koops maakte een goede indruk en verrichtte enkele belangrijke reddingen en toonde zich een goed vervanger van de geschorste Alex Padding. De nederlaag betekende voor Noordscheschut dat aan de ongeslagen reeks van 31 wedstrijden een einde kwam.