WW daalt verder in Drenthe

EMMEN - In juni daalde het aantal WW-uitkeringen verder in de provincie Drenthe. Ook afgelopen jaar nam het aantal mensen met een WW-uitkering in af. De detailhandel biedt met veel openstaande vacatures voor velen goede kansen op werk.

Verdere afname WW in juni

Eind juni ontvingen 4.283 inwoners van de provincie Drenthe een WW-uitkering. Dat is 1,6% van de Drentse beroepsbevolking. Na enkele maanden van stijgende WW afgelopen winter, daalt de WW nu weer twee maanden op rij. In juni nam het aantal WW-uitkeringen in Drenthe met 3,2% (-140 uitkeringen) af. De afname van de WW in juni deed zich in veel sectoren voor. De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen kwam vanuit de uitzendsector. Ook de bouw liet een daling van de WW zien. In vergelijking met vorig jaar ligt de WW in Drenthe 3,6% lager.

De daling in Drenthe staat in contrast met de landelijke ontwikkeling: landelijk nam afgelopen maand het aantal WW-uitkeringen juist toe. Eind juni telde Nederland 152.594 WW-uitkeringen (1,5% van de beroepsbevolking). Dat zijn er 1.715 meer dan in mei (+1,1%). Vorig jaar telde Nederland in juni 160.699 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 8.105 uitkeringen (-5,0%).

Detailhandel biedt kansen voor werkzoekenden

Uit de onlangs bij UWV verschenen publicatie Detailhandel in beeld blijkt dat er goede kansen op werk zijn in de detailhandel. De detailhandel bestaat uit veel meer dan alleen supermarkten en winkels. Ook online winkels – waar het aantal banen sterk groeit – en eigen distributiecentra van winkelketens horen bij deze sector. Vandaar dat er een heel assortiment aan vacatures is. Naast vakkenvullers, verkopers en kassamedewerkers gaat het bijvoorbeeld om managers, magazijnmedewerkers en medewerkers klantenservice. Op dit moment staan in de provincie Drenthe 1.150 vacatures open in de detailhandel. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van voor de coronapandemie.

Meer informatie over de sector detailhandel: Personeelstekort nu ook in kledingwinkels en supermarkten (werk.nl)

Regionale verschillen

In juni nam de WW af in Friesland en Drenthe en was er een lichte stijging van WW-uitkeringen in Groningen. Ten opzichte van vorig jaar was overal in het Noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

  • UWV verstrekte eind juni in de provincie Groningen 5.252 WW-uitkeringen; 0,4% meer dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind juni 1,7% lager dan vorig jaar.
  • Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Friesland nam in juni af met 2,9% tot 5.538. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 6,7%.

Regionale_nieuwsflits_arbeidsmarkt_provincie_Drenthe.pdf

Kansrijke beroepen detailhandel.png

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

In deze nieuwsflits wordt gebruik gemaakt van cijfers over de werkloosheidsuitkeringen (WW) van UWV. Dit is in lijn met het gezamenlijke landelijke persbericht van CBS en UWV. Het aantal WW-uitkeringen heeft betrekking op ontslagwerkloosheid. De WW-cijfers geven daarom een goed beeld van de dynamiek op de arbeidsmarkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Denise van Lieshout, communicatieadviseur UWV, district Noord, e-mail denise.vanlieshout@uwv.nl, telefoon 06 27 15 81 47.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op werk.nl.

Uitschrijven

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda