Drents Museum ontzamelt 4.753 objecten

ASSEN - Het Drents Museum in Assen ontzamelt 4.753 van de in totaal ruim 90.000 objecten om zijn collectie op te schonen. Dat gebeurt volgens een landelijke, museale richtlijn. Gedeputeerde Staten stemden vandaag in met het ontzamelen van de objecten uit de Drentse provinciale museale collectie. Drentse musea en cultuurhistorische musea uit andere provincies worden in het najaar uitgenodigd om hun collecties te verrijken met de geselecteerde objecten.

“In de provinciale collectie bevinden zich voorwerpen, die daar op inhoudelijke gronden niet langer in thuishoren. Deze komen beter tot hun recht in andere (museale) collecties,” licht gedeputeerde Henk van de Boer toe. Voor 1954 werd bij schenkingen niet altijd gekeken naar de kwaliteit van voorwerpen en hun aanvullende waarde op de collectie. Het samenbrengen van alle deelcollecties in het in 2010 gerealiseerde depot was voor het Drents Museum aanleiding de totale collectie zorgvuldig tegen het licht te houden.

Directeur Annabelle Birnie van het Drents Museum geeft aan dat het proces van overdracht ruim een jaar duurt: “Het ontzamelen moet zorgvuldig, rechtmatig en transparant gebeuren.” Het Drents Museum handelt daarom volgens de nationale richtlijn ter bescherming van het cultureel erfgoed, de ‘Leidraad Afstoten van Museale Objecten (LAMO)’. Vanaf 2001 heeft het museum objecten geselecteerd. Deze zijn nu nogmaals gewogen en bij een aantal objecten zijn externe experts geraadpleegd.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda