Drentse Cultuurprijzen 2014 uitgereikt

ASSEN - In Theater De Nieuwe Kolk in Assen zijn maandagavond de Drentse Cultuurprijzen uitgereikt. Schrijver Gerard Stout kreeg voor zijn omvangrijke oeuvre de Grote Culturele Prijs van Drenthe overhandigd. Actrice Rosa da Silva, die momenteel in ANNE speelt, nam de Talentprijs 2014 in ontvangst. Tijdens een gevarieerde avond maakten vooral de optredens van de 10-jarige violiste Dominique Seelen, winnares van het Haydn Muziek Festival 2013, en de dankwoorden van de winnaars indruk op de 175 aanwezige gasten.

Schrijver Gerard Stout (Emmen, 1950) was ‘zeer verguld’ met de Grote Culturele Prijs van Drenthe. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar overhandigde hem namens de provincie Drenthe een bronzen legpenning en een cheque ter waarde van 10.000 euro. De Provinciale Adviescommissie Cultuur maakt voor de carrière van Stout ‘een diepe buiging’. Uit het juryrapport: “Gerard Stout is een groots literator, die de Drentse literatuur vanaf de jaren '90 tal van vernieuwende impulsen heeft gegeven. Wij zijn onder de indruk van de ongelooflijke schrijfdrift van Gerard Stout, veelal uitgegeven bij zijn eigen uitgeverij Ter Verpoozing.”

Stout hield vervolgens een bevlogen toespraak: “Literatuur is mijn passie, mijn hartstocht. Wie schrijft, is zijn eigen psychiater en psycholoog; zonder patiënt te zijn. Wie goed schrijft kan voor anderen een zielenknijper zijn en toegevoegde waarde leveren aan het leven.” De schrijver drong aan op meer diepgang en stimulering van talent: “Ik pleit voor een Taalloket Drenthe waar individuen door bevlogen schrijvers, kunstenaars, liefhebbers van taal en cultuur op weg worden geholpen en ondersteuning kunnen krijgen zichzelf te ontplooien; vanuit een innerlijke drang, een drang die soms nog niet is aangeraakt of nog niet is ontdekt.”

Actrice Rosa da Silva (Klazienaveen, 1986) kreeg de Drentse Talentprijs Cultuur uitgereikt. Da Silva speelt op dit moment ANNE in de gelijknamige theaterproductie over Anne Frank. In haar dankwoord bekende zij het liefst met muziek van Daniël Lohues op haar koptelefoon door haar huidige woonplaats Amsterdam te fietsen. “Hoewel ik mijn afkomst eerder liever stil hield, ben ik nu trots op waar ik vandaan kom.”

De Talentprijs wordt jaarlijks uitgereikt door cultuurorganisatie K&C om cultureel talent in Drenthe te stimuleren zich verder te ontwikkelen. Juryvoorzitter Sicko Heldoorn: “Rosa da Silva is een typisch voorbeeld van een talent dat wegtrekt uit de provincie om zich verder te ontwikkelen. Ze is buiten de provinciegrenzen aan het werk, maar de basis van haar talent is gelegd in Drenthe. Iets om als Drenthe trots op te zijn. Het toont veel lef om als student auditie te doen voor zo’n grote rol in ANNE. De manier waarop ze met deze unieke kans omgaat en zich heeft voorbereid op deze grote rol toont haar talent, ambitie en professionaliteit”. De Talentprijs Cultuur bestaat uit een bedrag van 2.500 euro en een sculptuur van glaskunstenares Edith Benedictus. Nieuwe kandidaten nomineren? Inwoners van Drenthe kunnen alweer kandidaten aandragen voor de Drentse Talentprijs Cultuur 2015. Dat kan per e-mail naar helma@kcdr.nl. Ook voor de Grote Culturele Prijs van Drenthe kunnen al kandidaten worden aangemeld. Deze oeuvreprijs wordt voor het eerst weer uitgereikt in 2016.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda