Groenendijk blijft aan kop

Geen veranderingen in de stand. EMMEN - In de ochtendronde werd er zeer spectaculair gespeeld. De koplopers Georgiev en Groenendijk zochten beiden de strijd in hun onderlinge partij. Georgiev nam een voorpost in die veel spanning opleverde.

Nadat deze verwijderd was werd het geruisloosloos remise. In de partij tussen Roel Boomstra en Allan Silva werd het een ware heksenketel met een wederzijdse kerkhofaanval. In de uiterst gecompliceerde stand vond de Braziliaan Silva een spectaculaire dam die uiteindelijk goed voor de remise was.

Wouter Sipma wist opnieuw een punt uit een verloren stand te behalen. De Rus Shaibakov verzuimde de winst te pakken die er wel degelijk analytisch inzat. Dit was al de vijfde keer dat Sipma verloren stond en toch nog remise maakte in dit wereldkampioenschap.

In de middagronde eindigden alle partijen in remise. Ook in deze ronde werd er aanvankelijk strijdlustig gespeeld. Artem Ivanov nam in de opening tegen de Ivoriaan Atse een doorbraak naar dam voor een schijf. Onduidelijk was of het goed was. De dam ging er met gelijkwaardig spel af, met remise.

Roel Boomstra en Alexei Tsjizjov speelden een boeiende en principiële flankspelpartij. Die werd er afgeruild waarna een klassieke stand op het bord kwam. Uiteindelijk werd het een gelijkwaardige remise.

Wouter Sipma liet zich aan zijn korte vleugel opsluiten. Een van zijn favoriete spelsystemen, waar hij al menigmaal succes mee had. Hij had groot voordeel, maar koos voor het verkeerde plan door een wederzijdse dam toe te laten.
Jan Groenendijk gebruikte ook nu weer zijn volledige speeltijd. Daardoor was hij in een constante tijdnood, wat zijn handelskenmerk is.

Het nadeel is dat hij slechts één minuut per zet kan nadenken. Bij iedere zet krijgen de spelers er een minuut bij volgens het Fisher-systeem.Tot nu toe is zijn beperkte bedenktijd geen bezwaar gebleken. Zijn tegenstander, de Braziliaan Allan Silva, nam minder risico dan in de ochtendronde. De klassieke stand die ontstond werd remise. De prijs voor de meest strijdlustige speler kan Groenendijk zonder meer worden toegekend.

Alexander Baljakin dacht nog aansluiting bij de top te kunnen krijgen. Daartoe moest hij winnen van hekkesluiter Forbin uit Guadeloupe, maar dat lukte tot zijn teleurstelling niet. De kansen van Jan Groenendijk op de wereldtitel stijgen nu er nog maar 4 rondes op het programma staan, die gezien zijn tegenstanders ook nog gunstig voor hem zijn.

Ronde 14
NDiaga Samb (Sen) - Leopold Kouogueu Kouomou (Kam) 1-1
Wouter Sipma (Ned) - Ainur Shaibakov (Rus) 1-1
Raimonds Vipulis(Let) - Ganjargal Ganbaatar (Mon) 2-0
Jean Marc Ndjofang (Kam) - Arnaud Cordier(Fra) 1-1
Ron Heusdens ((Ned) - Frantz Forbin (Fra) 2-0
Alexander Baljakin(Ned)) - Ncho Joel Atse (Ivo) 1-1
Artem Ivanov ( (Oek) -Alexey Tsjizjov (Rus 1-1
Roel Boomstra (Ned) - Allan Silva (Bra) 1-1
Jan Groenendijk (Ned) - Alexander Georgiev (Rus) 1-1
Freddy Loko Luzayadio (Con) - Erdenebileg Dul (Mon) 2-0

Ronde 15
Leopold Kouogueu Kouomou(Kam ) -Wouter Sipma (Ned) 1-1
Erdenebileg Dul (Mon) - NDiaga Samb (Sen) 1-1
Alexander Georgiev (Rus) - Freddy Loko Luzayadio(Con) 1-1
Allan Silva (Bra) - Jan Groenendijk (Ned) 1-1
Alexey Tsjizjov (Rus - Roel Boomstra (Ned) 1-1
Ncho Joel Atse (Ivo) - Artem Ivanov( (Oek) 1-1
Frantz Forbin (Fra) - Alexander Baljakin(Ned) 1-1

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda