Georgiev aan de leiding

EMMEN - In een bijzonder spannende 16e ronde veroverde de Rus Alexander Georgiev de leiding. Georgiev oefende grote druk uit op Samb met een kerkhofaanval. De Senegalees wist de druk niet te weerstaan en moest een schijf offeren.Georgiev maakte het daarna vakkundig af.

Jan Groenendijk trof in Alexei Tsjizjov een taaie tegenstander, de remise die er uit kwam zou in normale omstandigheden een pluspunt zijn.

In deze ronde moest Roel Boomstra risico’s nemen om nog voor de titel in aanmerking te komen. Dat deed hij volop in zijn partij tegen de Ivoriaan Atse. Hij koos voor een riskant omsingelingsspel. Hij had groot voordeel en leek met een vooruitgeschoven schijf dicht bij dam. Maar hij wist zijn voordeel tot zijn grote teleustelling niet te verzilveren. De kans op de wereldtitel is daarmee klein geworden voor Boomstra, met drie rondes te gaan en twee punten achterstand op de koploper.

De kansen van Groenendijk moeten voorlopig hoger ingeschat worden met nog een partij tegen rode lantaarndrager Forbin uit Guadeloupe voor de boeg. Hoewel deze speler niet onderschat moet worden. Vandaag speelde hij een gelijkwaardige remise tegen de Oekrainer Ivanov die daarmee uitgeschakeld lijkt voor de titel.

Als Georgiev zo makkelijk blijft winnen als vandaag kan niets zijn nieuwe wereldtitel in de weg staan.De enige die hem nog de weg naar de wereldtitel kan belemmeren, ten gunste van de Nederlanders Groenendijk en Boomstra, is Wouter Sipma, die in de laatste ronde tegen de huidige wereldkampioen moet spelen. Deze laatste ronde begint om 10 uur in de ochtend in plaats van de oorspronkelijke tijd van 9 uur.

Ondertussen onbrandt de strijd tussen Jan Groenendijk en Roel Boomstra om de tweede plaats. Degene die eventueel achter Georgiev tweede wordt, mag Georgiev in een match om de wereldtitel uitdagen. Voorlopig staat Jan Groenendijk er gunstiger voor. Omdat het reglement er in voorziet dat bij gelijk eindigen de ranglijst wordt bepaald door degene met de meeste winstpartijen. En dat is Jan Groenendijk. Het onderling resultaat telt niet. Hetgeen voor Roel Boomstra als onrechtvaardig moet aanvoelen, aangezien hij van Jan Groenendijk heeft gewonnen in dit wereldkampioenschap.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda