FC Emmen via Scheveningen naar volgende bekerronde

DEN HAAG - FC Emmen heeft zich geplaatst voor de tweede hoofdronde van de strijd om de KNVB Beker. Derde divisieclub Scheveningen werd in eigen huis met 2-1 verslagen. Hoewel de overwinning met het kleinst mogelijke verschil uit viel, kan niet worden beweerd dat FC Emmen het tegen Scheveningen overdreven moeilijk heeft gehad.

Alleen had het zich wel iets gemakkelijker kunnen maken door tijdig de score naar een aanvaardbare hoogte op te schroeven. De 1-2 liet de thuisclub tot het laatst in de waan dat er nog iets mogelijk was, maar dat bleek een illusie. FC Emmen bekert verder en hoopt eindelijk eens een aantrekkelijke tegenstander in de volgende ronde te loten.

visser1a

Oguzhan Türk moest er al vroeg uit.

visser1aa

Cas Peters (rechts) scoort de gelijkmaker.

De ‘balbezitmeter’ sloeg aan de Laan van Poot behoorlijk door in het voordeel van FC Emmen. De Scheveningers waren ongetwijfeld van plan voor een stuntje te zorgen, maar FC Emmen stond dat niet toe. Toch kreeg de derde divisieclub in de eerste helft twee behoorlijke kansen. De eerste in de twintigste minuut toen spits Tim Peters de Emmer verdediging verraste maar net iets te veel naar de zijkant werd gedrukt waardoor de debuterende doelman Eser Elmali niet hoefde in te grijpen. De tweede poging was echter wel raak. Na een half uur spelen op de mooie grasmat werd een vrije trap van Levi Schwiebbe door Tim Peters met het hoofd binnen geknikt. Doelman Elmali ging weliswaar gestrekt naar de hoek maar kwam enkele centimeters te kort om het schot te keren. Het was tegen de verhouding in, maar amper twee minuten later maakte FC Emmen dit ‘onrecht’ weer ongedaan. Aan de basis stond een slimme, snel genomen vrije trap van Henk Bos die uiteindelijk door Cas Peters in de gelijkmaker werd omgezet: 1-1. Scheveningen protesteerde omdat de bal bij het nemen van de vrije trap niet stil had gelegen, wat ook zo was, maar scheidsrechter Laurens Gerrets ging daar niet op in.

visser1

Tim Siekman (rechtsboven) kopt de 1-2 binnen.

visser3

Eser Elmali klemvast in zijn eerste officiële wedstrijd.

FC Emmen, dat al in de tiende minuut Oguzhan Türk zag vertrekken waarvoor Issa Kallon in het veld kwam, had daarvoor niet uitgeblonken in het scheppen van grote doelkansen. Wel zwakke pogingen van Issa Kallon, Frank Olijve en nogmaals Kallon, maar echt in de problemen kwam de Scheveningse doelman Björn Benard niet. Maar na de snelle tegentreffer van Cas Peters moest hij vijf minuten voor de pauze voor de tweede maal vissen toen Tim Siekman koppend uit de tweede hoekschop van FC Emmen de 1-2 scoorde. Na de thee ging FC Emmen op dezelfde voet door met veel balbezit en ook dreiging, de hoekschoppen verhouding was 9 tegen 1 in het voordeel van FC Emmen, maar het scorend vermogen, dat ook in de competitie ontbreekt, was onvoldoende om de bevrijdende derde treffer op het scorebord te zetten. Alleen een inzet van Cas Peters, die door verdediger Leroy Resodihardjo van de doellijn werd gehaald, was er dicht bij. Een doelpunt verschil gaf natuurlijk weinig zekerheid over een goede afloop. De thuisclub wond zich intussen op over beslissingen van scheidsrechter Gerrets die zes keer geel aan een Scheveninger uitdeelde waaronder twee voor oud-prof Levi Schwiebbe. De leidsman was echter redelijk consequent met zijn beslissingen en stuurde ook nog Scheveningen trainer John Blok achter de omheining. De thuisclub kon met een paar spelhervattingen in de slotfase nog voor wat dreiging zorgen maar ook niet meer dan dat.

visser4

Issa Kallon moet het ontgelden.

visser5

Het werd nog rumoerig op het laatst (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Scheveningen-FC Emmen 1-2. 31. Tim Peters 1-0, 33. Cas Peters 11, 40. Siekman 1-2. Scheidsrechter: Gerrets. Rode kaart (2xgeel). 90. Schwiebbe. Gele kaart: Rog, Gula, Tim Peters, Nieuwlaat, De Vlugt, De Bruin (Scheveningen), Mannes, Klok (FC Emmen). Toeschouwers: 600.