Deignan winst; Gesink handhaaft zich

AVILO - Het was de Ier Philip Deignan (Cervelo) die de achttiende rit in de Vuelta donderdag won. Hij liet Roman Kreuziger (Liquigas) gemakkelijk achter zich. Robert Gesink wist de eindstreep te halen, maar verspeelde wel een seconde op lijstaanvoerder Valverde. Deze ging in een groep ??n seconde eerder over de finish. De rit ging over 165 kilometer, van Talavera de la Reine naar Avila. De omstandigheden waren vandaag behoorlijk anders dan de twee voorgaande dagen. Waren er toen temperaturen van 24 en 25 graden, nu moesten de renners hard werken onder omstandigheden die de 11 graden nauwelijks te boven kwamen.

Het was aan de renners te zien, want enkelen vertrokken met handschoenen aan of hadden de benen bedekt met een lange wielerbroek. Het waren niet alleen lage temperaturen die de renners parten speelden, ook viel er een koude regen uit de lucht.

In de loop van de koers vormde zich een groep van zestien renners. Met nog 26 kilometer te gaan nam de Belg Philipe Gilbert het initiatief voor een uitlooppoging. De renner van Silence Lotto liep uit naar 24 seconden. Toen vond de Spanjaard Manuel Vazquez het tijd worden om de groep te verlaten en naar Gilbert te springen. Even later kon ook David Herrero (Xacobeo Galicia) aanklampen. Het werd enorm onrustig in de groep die lang aan kop reed. Doorlopend waren er uitlooppogingen op ruim twintig kilometer van de streep. Dat de kopgroep snelheid had, bleek uit de voorsprong die opliep ten opzicht van het peloton.

Met nog twaalf kilometer voor de wielen bedroeg de achterstand van de grote meute ruim acht minuten. Uit de kopgroep wisten Kreuziger(voorop)en Deignan te ontsnappen. Samen trokken ze op naar de finish en de twee bouwden hun voorsprong uit tot zestien seconden op een kilometer van de aankomst. In de laatste meters werd nog wel gesprint, maar de Ier Philip Deignan liep al snel weg van Kreuziger die zich gewonnen gaf en op drie seconden van de winnaar eindigde. Het peloton kwam op bijna tien minuten binnen.

"Gesink heeft een hele zware dag gehad", meldde Erik Breukink vanuit finishplaats Avila. "Robert weigert zich over te geven. Hij gaat gewoon door en we zullen alles op alles zetten om hem het podium te laten halen in Madrid. Als dat lukt, hebben Robert en het team wel een wereldprestatie afgeleverd. Vrijdag staat een pittige etappe te wachten. In de 174 kilometer lange etappe zijn drie bergen van de eerste categorie opgenomen. Zaterdag is de tijdrit die het klassement nog overhoop kan halen.(foto's: Unipublic)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

Uw banner op onze website? Vraag hier meer informatie aan!

Agenda