Gesink krijgt klap door blessure

LA GRANJA - Ondanks alle inspanningen die hij zich had getroost, heeft Robert Gesink niet kunnen voorkomen dat hij in de negentiende etappe op forse achterstand werd gereden. De etappe werd gewonnen door Spanjaard Juan Jos? Cobo (Fuji-Servetto). De aan zijn linker knie zwaar geblesseerde Gesink eindigde als 33-ste op 4 minuten 44 van de winnaar. Hij verloor niet alleen op de leider van het algemeen klassement, Alejandro Valverde, hij werd tweede, maar ook op de mensen die achter hem stonden. Samuel Sanches, die vierde werd en Cadel Evans, die op de derde plaats eindigde, staan nu voor Gesink, die terugviel naar de zesde plaats in het algemeen klassement. Het was de laatste klim, die van de Puerto de Navacerrada (1870 meter), die voor Gesink als scherprechter fungeerde.
Waar Gesink bij het begin van de etappe van 180 kilometer van Ávila naar La Granja. Real Fábrica de Cristales, nog tweede stond met een achterstand op Valverde van 32 seconden, staat hij na de rit van vandaag op 5 minuut 30 van Valverde. De rit met de drie cols van de eerste categorie was onder de gegeven omstandigheden te zwaar voor de gekwetste Raborenner. Rabobank ploegarts Gert Wielink had gisteren al een hard hoofd in de etappe van vandaag.

“Eén dag zo zwaar afzien trek je nog wel”, zei de ploegarts na de etappe van gisteren, “maar twee dagen wordt erg lastig. En vrijdag staan er genoeg bergen op het programma en azen er andere renners op zijn tweede plek."  Dat bleek dus. De mannen van Euskaltel-Euskadi, de ploeg van Sanches, hadden zich op de laatste klim verzameld en legden het temp naar een hoger niveau. Doel was afstand nemen van Gesink en dat lukte. Sanches profiteerde daarvan en ook Valverde, want zij klommen, samen met onder meer Basso, Evans en Mosquera, met de groep mee en losten Gesink op 30 kilometer van de meet. De Nederlander liep forse averij op.

Op de top van de laatste berg, de Puerto de Navacerrada, gingen Sanches en Valverde aan de haal en in de afdaling kregen ze nog gezelschap van Mosquera en ook Basso. De groep groeide uit tot acht renners onder wie vijf Spanjaarden. Van hen liep Cobo nog weg en hij zegevierde met twee seconden voorsprong op Valverde.

"We hebben gereden voor wat we waard waren", zo keek Gesink aan het eind van de rit terug."Maar drie weken fietsen is al zwaar genoeg en dan nog eens zo'n val daar bovenop, waar je lichaam van moet herstellen. Dat was een beetje te veel van het goede", verwees hij bij de NOS naar zijn val van woensdag.

Gesink ziet zichtbaar af in deze etappe.(foto: Unipublic)

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda