Greipels derde zegetocht in de Vuelta

APUERTOLLANO - Andr? Greipel heeft vandaag de groene trui van het puntenklassement nog steviger om zijn schouders gekregen. De Duitser van het Team Columbia wist in het centrum van Puertollano de sprint van het peloton te winnen in de 16e etappe van de Vuelta. Het was na de zeges in Luik en Vinar?s zijn derde etappewinst in deze Vuelta. In de slotkilometers was er nog een valpartij waardoor drie renners flink achterop kwamen, onder wie Martijn Maaskant, de Nederlander van Garmin.
Het was een onstuimig slot van een etappe die als uiterst zaai de boeken in zal gaan. De 170 kilometer lange rit van Córdoba naar Puertollano had nauwelijks spanning in zich. Er was slechts één coureur die een ontsnapping op touw zette en het werd direct een solorit van 145 kilometer voor hem. Jesus Rosendo Prado van Andalucia Cajasur ging al na acht kilometer koers op ontdekkingsreis en de Spanjaard wist zonder veel te versnellen uit te lopen en een maximale voorsprong van twaalf minuten op te bouwen.

Het peloton maakte er een echte wandeletappe van, want de gemiddelde snelheid kwam tot ongeveer 20 kilometer voor het einde niet veel hoger te liggen dan 35 kilometer per uur. Voor Rosendo Prado is het een lange solorit over ruim 145 kilometer geworden, voor hij op 18 kilometer van de streep werd teruggepakt. Het was aan het peloton te merken, dat het na de zware bergetappes weinig inspanningen wilde leveren in de Spaanse zon, die de temperatuur deed stijgen naar 25 graden. Pas een kilometer of tien van de meet begonnen de ploegen die nog sprinters in hun gelederen hebben, positie te kiezen.

Eerst was het nog Vacansoleil dat aan kop doortrok, maar de renners van die ploeg zagen in dat het met nog een flink aantal kilometers te gaan, onbegonnen werk was om op deze wijze Bozic in stelling te brengen. Toen er ook nog een valpartij ontstond op een enkele kilometers voor de streep, was het voor de sprintploegen erg moeilijk een goede lijn te handhaven.

Het deerde André Greipel niet, want de 27-jarige sprinter wist met meer dan een volle lengte de sprint naar zich toe te trekken. Hij klopte William Bonnet (BBox Bouyques) en Daniele Bennati (Liquigas) vol overtuiging. Greipel staat in het puntenklassement nu 25 punten voor op Valverde, de man die het algemeen klassement aanvoert. In de algemene rangschikking staat Gesink nog steeds tweede op 31 seconden van Valverde.
Op de foto van Unipublic gaat André Greipel zegevierend over de streep.

Reacties

Fotoboek

Social media

Advertenties

RAPIDE Internet

Agenda