Nederland wint ook tweede wedstrijd op Holland Handbal Toernooi

ROTTERDAM ? Na twee dagen gaat Nederland aan de leiding in het Holland Handbal Toernooi. Vandaag speelde Nederland tegen Brazili? in een vol Topsportcentrum Rotterdam. Nederland had vandaag aanzienlijk meer moeite met Brazili?, dan afgelopen woensdag tijdens de oefenwedstrijd. Het Braziliaanse team neemt direct de leiding en Nederland blijft de eerste helft achter de feiten aanlopen. Pas in de 20e minuut komt Nederland op een gelijke stand, maar Brazili? gaat met een 12-13 voorsprong de rust in. Na rust komt Nederland een stuk agressiever het veld op en weet in de 2e minuut van de tweede helft op een 15-14 voorsprong te komen. Het wordt een spannende tweede helft, maar Nederland behoudt de voorsprong en wint met 27-26.

Brazilië kan in de eerste helft profiteren van de vrije ruimtes en Nederland heeft moeite om te scoren. Als dan ook nog twee strafworpen worden gemist, loopt Brazilië uit tot een 2-4 voorsprong. Nycke Groot en Debbie Bont weten het doel wél te vinden en trekken de stand gelijk naar 8-8 in de 20e minuut. De wedstrijd ontwikkelt zich tot een boeiend tactisch schaakspel met snelle breaks en fel verdedigingswerk aan beide kanten. Bij rust staat Nederland een punt achter met 12-13. “We hadden vandaag moeite met het sterke, fysieke spel van Brazilië”, zegt bondscoach Henk Groener. “We zaten niet goed in de wedstrijd en konden de opening in de aanval moeilijk vinden. Gelukkig wisten Debbie Bont en Nycke Groot de opening wel te vinden en gingen we meer te scoren.”

In de tweede helft komt Nederland gretig uit de kleedkamers en onder de regie van Nycke Groot en de watervlugge Debbie Bont komt Nederland op een 17-14 voorsprong. Het niveau blijft aan beide kanten hoog, maar langzaam kruipt Brazilië weer dichterbij naar 23-22. Het Hollandse collectief toont veerkracht en Miranda Robben scoort haar eerste doelpunt. Zo staat er met nog 5 minuten te spelen een stand van 25-23 op de borden. Brazilië komt terug tot 25-25, maar de uitblinkende Nycke Groot treft twee keer doel en zo doorstaan de Nederlandse dames, ondanks een tegentreffer, de bloedstollende laatste seconden. Eindstand: 27-26.

“Met het resultaat ben ik tevreden, maar het ging wel moeizaam en we moesten er echt voor knokken vandaag. Maar uiteindelijk konden we de wedstrijd in ons voordeel beslissen”, zegt Groener. Ook topscorer Nycke Groot is tevreden met het resultaat. “Na de rust hadden we meer pit en geloofden we er meer in. De aanval liep een stuk beter. Aan de dekking moeten we nog wel werken, maar we zijn goed op weg richting het EK 2010”.

Eerder vandaag nam Montenegro revanche voor het verlies op de eerste dag tegen Brazilië. Zonder sterspeelster Bojana Popovic, had Montenegro geen enkele moeite met IJsland. Bij rust was de voorsprong al negen punten. Na rust probeerde IJsland nog terug te komen, maar tevergeefs, Montenegro wint uiteindelijk met 32-23.

Daarmee is Nederland de enige ploeg met twee gewonnen wedstrijden. Morgen wacht Montenegro om 14.00 uur en kan Oranje bij winst of een gelijkspel de 2010 editie van het Holland Handbal Toernooi op haar naam schrijven.